Afbeelding

Zondagpraet: Vrede op aarde

Geloof & Religie

Zondagpraet is een rubriek over Geloof & Religie.

Als we de Bijbel geloven weten we dat de mensheid de aarde niet meer kan redden en de vrede niet bewaren. De gevolgen zijn al zichtbaar in het klimaat, in het hele wereldgebeuren. Het kerstlied 'Vrede op aarde’ lijkt verder weg dan ooit als we het toepassen op de terreurdreiging van nu. Maar is dat zo, begrijpen we dan echt wat het kerstlied ten diepste inhoudt?

Oorzaak en gevolg: duisternis

God bestaat niet, en zo ja, waarom laat Hij dit dan toe? Rampen en oorlogen, veel gruwelijk kwaad, onschuldige mensen doodgeschoten, toevallig daar waar dwazen dood en verderf zaaien. Ja, dwazen zaaien dood en verderf. Al de ellende komt niet van God. Hij kan het wel gebruiken om eigenwijze mensen weer bij zinnen te brengen, omdat andere middelen niet meer helpen. Maar kwaad, ellende, dood, is in de regel het gevolg van onze eigen keuze in het paradijs. Van de duivel en zijn handlanger die verdwaast als ze zijn de mensheid mee wil nemen in het verderf. Vreselijk de zelfmoordaanslagen!

Kerst en het Licht dat opgaat

Goed, we krijgen het niet meer voor elkaar. Het heeft geen zin. 'Lekker opbeurend zo’n verhaal', zult u misschien zeggen. 'Als het dan toch niets meer uitmaakt, kunnen we toch raak leven?' Nee. Want het kwaad dat onze samenleving is binnengekomen, is nog geen vrijbrief om alles maar op z’n beloop te laten. In tegendeel! Het roept juist op tot belijden, bezinnen en inzet tot Vrede. Daarom klinkt de oproep van het Evangelie. Er is toekomst voor ons leven, er is hoop voor de mensheid! Maar dan wel vanuit een andere Basis. Niet meer vanuit onszelf, maar vanuit… Kerst. 

Kerst is afzien van jezelf en de omstandigheden en neerzien op Hem

Weet je wat nu zo mooi is? Het werd en wordt weer Kerst. God weet in welke benarde situatie we zitten, met de aarde, met elkaar. Hij weet dat we er zelf niet meer uitkomen, persoonlijk niet, in deze wereld niet. Maar het wonder is, dat God ons nog steeds liefheeft en ons niet in de steek laat. Daarom zond Hij Zijn Zoon: Jezus Christus. De oplossing kwam van boven. Alle zegen komt van boven. Dat is het wonder van Kerst. Jezus kwam om de kloof tussen ons en God te overbruggen met een kruishout. Hij stierf voor onze zonden en nu mogen wij weer vrijmoedig tot God gaan. Als je met geloofsogen en met een nieuw hart bij het kind in de kribbe staat, ervaar je de Vrede. Nu al, op deze aarde, heel persoonlijk en met elkaar. En terwijl de dreiging nog daar is mag je weten dat het straks ook over de hele aarde zal komen. Kerst! Licht in een donkere nacht! Wat een toekomst! Geef de regie van je leven maar in Zijn doorboorde handen, dan komt alles (eens) helemaal goed! Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen...

Heer, U bent mijn leven, de grond waarop ik sta.
Heer, U bent mijn weg, de waarheid die mij leidt.
Uw woord is het pad, de weg waarop ik ga,
zolang U mij adem geeft, zolang als ik besta.
Ik zal niet meer vrezen, want U bent bij mij.
Heer, ik bid U, blijf mij nabij.
Heer, U bent mijn kracht, de Rots waarop ik bouw.
Heer, U bent mijn waarheid, de vrede van mijn hart.
En niets in dit leven zal ons scheiden, Heer;
zo weet ik mij veilig, want Uw hand laat mij nooit los.
Van wat ik misdaan heb, heeft U mij bevrijd
en in Uw vergeving leef ik nu.

Uit de krant