Afbeelding

Zondagpraet: Kerst(mis)

Geloof & Religie

Zondagpraet is een rubriek over Geloof & Religie.

Genesis betekent ‘begin’. Het is het eerste boek uit de bijbel. Je zult je misschien afvragen waarom nu Genesis lezen als we naar de kersttijd toe gaan? Er staat in de bijbel toch veel meer over Kerst in het deel van Lukas? Jawel, maar om iets goed te begrijpen moet je het begin weten. Hoe zit het precies? Waar is het begonnen, waar gaat het naartoe? Vandaag de dag wordt er wat geroepen, zonder dat men precies weet waar het over gaat. Gevaarlijk, want de kans is dan groot dat je feiten verdraait en het verkeert ziet. Dan zit je mis. Zo is ook Kerst(mis) als we er zomaar iets van maken en niet weten wat het nu echt inhoud.

Als we nadenken over het Licht van de wereld, zoals het Kerstkind ook wel wordt genoemd, is het belangrijk om bij het begin te beginnen. Want we komen het Kerstkind Jezus niet pas in Mattheüs of Lukas tegen. Nee, voordat Abraham was geboren, was Hij er al (Johannes 8:56-58). Als we nadenken over Kerst, kunnen we niet om het boek Genesis heen. Want in Genesis 3 vinden we de reden voor Jezus’ geboorte in de kribbe: de zondeval. Het is belangrijk om dit te beseffen. Kerst gaat niet over ‘een lief Kindje in de kribbe’. Nee, het gaat over de Zoon van God Die naar onze wereld kwam om te herstellen wat tijdens de zondeval verbroken werd. En dat kostte Jezus uiteindelijk Zijn leven. Kerst is dus niet goedkoop en vanzelfsprekend. Kerst is kostbaar. Geen lief kindje, wel een liefdevolle, genadige God.

Voor veel mensen is Kerst een kostbaar feest, omdat er veel geld uitgegeven wordt aan eten en cadeaus. Maar Kerst is vooral kostbaar, als je beseft dat God het allerbeste gaf wat Hij had, om jou het allermooiste te geven… Als je Kerst gaat verstaan, ben je de gelukkigste mens op aarde. Over zoveel liefde van God raak je toch niet uitgedacht? Daar mag je elke dag uit leven en je over verwonderen! Een hele kostbare kersttijd toegewenst. Graaf in de schatten van de bijbel en ontdek de blijde boodschap van Kerst.

Uit de krant