Afbeelding

Viering van Allerzielen in de r.-k kerk

Geloof & Religie

De overledenen van het afgelopen jaar van de parochiekern van de H. Joannes de Doper in Katwijk worden in de viering van Allerzielen herdacht. Hun namen zullen worden opgelezen, een kaarsje wordt bij elke naam aangestoken en de nabestaanden kunnen het gedachteniskruisje met de naam van de overledene in ontvangst nemen. Na afloop is er nog een kort samenzijn op het naastgelegen kerkhof waar eenieder ook de gelegenheid heeft om een speciaal lichtje voor Allerzielen bij het graf van hun dierbare te ontsteken. Opdat we ze nooit zullen vergeten. De viering is maandag 2 november en begint om 19.30 uur. U bent allen van harte welkom!

In deze woord- en gebedsviering zijn pater Bouman en pastoraal werker Wüts de voorgangers. Muzikale medewerking wordt verleend door middenkoor Vocalis dat voor deze gelegenheid een meerstemmige bewerking van ‘Mag ik dan bij jou?’ van Claudia de Breij heeft ingestudeerd naast nog enige andere pakkende en schitterende liederen. Het koor staat o.l.v. dirigente Anneke Blanken met Niek van der Meij als muzikaal begeleider op piano en orgel.

‘Zo’n samenzijn geeft je steun’

Dat was de uitspraak van de oudere parochiaan na de viering van Allerzielen november 2014 toen hij het kerkhof verliet: “Het verlies van je dierbare is al moeilijk, maar als je hier dan naast je kinderen en aanhang ook je kleinkinderen om je heen hebt in de kerk op zo’n moment dan voel je je gedragen. Ook de buurtjes, waar we bijna veertig jaar lief en leed mee hebben gedeeld, waren er nu bij. Gewoon er zijn voor elkaar, van welk geloof dan ook of niet gelovig, daar gaat het toch om in het leven?”

Het gedachteniskruisje van de overleden dierbare dat in de uitvaartdienst achterin de kerk op het gedachtenisbord is opgehangen, wordt nu aan de nabestaanden meegegeven. Voor alle aanwezigen is er ook een allerzielenprent met de namen en leeftijden van de overledenen aanwezig. De parochiaan: “Komende maandag ga ik zeker weer, dat is dan voor mijn overleden vrouw maar ook om de anderen die ik heb gekend en zijn overleden dit jaar en voorgaande jaren te herdenken.”

Het verhaal van Allerzielen

Het is een gedachtenis uit de  katholieke traditie. Allerzielen stamt uit de benedictijner kloostertraditie van Cluny rond 998. In de dertiende eeuw kreeg het pas de naam Allerzielen. De laatste jaren is in deze dagen de viering van Halloween, overgewaaid vanuit Amerika, sterk in opmars.

Uit de krant