Kostengrens NHG per 1 juli 2015 naar beneden

Huis & Geld


Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) beperkt u de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Bovendien bent u met NHG zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Nu, maar ook in de toekomst. Sluit u een hypotheek af met NHG, dan weet u zeker dat uw hypotheek past bij uw inkomen. Uw hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zo weet u zeker dat u nooit teveel leent en u naast uw maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen. Bovendien ontvangt u met NHG vaak een korting op de hypotheekrente. En er zijn meer voordelen. 

Vangnet als u uw hypotheek niet meer kunt betalen
Ingrijpende veranderingen in uw persoonlijke situatie kunnen van invloed zijn op uw financiële situatie. Wanneer u gaat scheiden, arbeidsongeschikt of werkloos raakt, kunt u misschien uw hypotheek niet meer betalen. Heeft u een hypotheek met NHG, dan heeft u in deze vervelende periode een vangnet waarop u kunt vertrouwen. NHG kan u in zulke situaties namelijk helpen uw hypotheek weer betaalbaar te maken, zodat u uw woning kunt behouden en een verkoop met verlies wordt voorkomen. Blijkt verkoop echter de enige optie en is de opbrengst van uw woning lager dan de uitstaande hypotheek, dan kan NHG u deze restschuld kwijtschelden.

Hoeveel kan ik lenen met NHG?
Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG afsluiten tot een maximumbedrag van € 265.000 (*). Dit bedrag is inclusief bijkomende kosten, zoals notariskosten, afsluitprovisie en overige kosten. NHG rekent standaard 6% voor deze kosten. Dit betekent dat het aankoopbedrag inclusief verbouwingskosten van uw woning maximaal € 250.000 mag zijn. Ook voor een nieuwbouwwoning, een verbouwing of renovatie kunt u een hypotheek met NHG afsluiten. Uw hypotheekadviseur kan voor u uitrekenen hoeveel u precies kunt lenen en u meer vertellen over de voorwaarden van NHG.

Wat kost NHG?
Voor een hypotheek met de veiligheid van NHG betaalt u eenmalig een premie van 1% over het totale hypotheekbedrag. U kunt de premie meefinancieren in uw hypotheek. Omdat de hypotheekrente die u betaalt aftrekbaar is van de belasting en u met NHG vaak een lagere rente betaalt, heeft u deze kosten snel terugverdiend.

Hoe kan ik NHG afsluiten?
Een hypotheekadviseur kan u meer vertellen over de mogelijkheden van NHG. U vindt een erkende hypotheekadviseur bij u in de buurt via www.erkendhypotheekadviseur.nl

Meer informatie over NHG vindt u natuurlijk ook op www.nhg.nl.

(*) NB: Vanaf 1 juli 2015 is de kostengrens voor een hypotheek met NHG € 245.000. Informeer op tijd bij uw hypotheekadviseur.

Uit de krant