Jeugdzorginstelling sluit deuren: 60 mensen verliezen baan

Algemeen
Het is dan wel niet in Katwijk, maar wel in de directe omgeving. En het eerste signaal dat de politieke besluitvorming de problemen in de zorg niet de baas is? Ook in Katwijk is nog veel onzeker.

Bij ouders van kinderen die een algemene tegemoetkoming ontvangen op grond van de wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) viel afgelopen week de brief van het CAK op de mat met de melding dat alles per 2015 gaat veranderen en dat toestemming van de ouders of verzorgers nodig is om gegevens van het kind door te geven aan de gemeente. Voortaan gaat de gemeente de zorg regelen. De kans is echter groot dat dit voor veel kinderen - die in mindere mate ziek zijn - het einde van de toeslag betekent, terwijl hun ouders wel de maximale en opnieuw verhoogde Eigen Bijdrage moeten betalen. Het is immers bij voorbaat zeker dat deze kinderen niet om de nodige zorg en medicijnen heen kunnen.

Ook in groter verband komen de gevolgen aan de dag. Stichting Jeugdformaat De Jutters Combinatie voor JeugdzorgPlus (JJC) in Den Haag sluit de deuren. Deze jeugdinstelling, waar jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud worden opgevangen, krijgt, ondanks dat staatssecretaris Van Rijn zegt dat de jeugdzorg overal in Nederland is gewaarborgd, de financiën niet meer rond. Een gedeelte van de werkzaamheden wordt elders ondergebracht, maar zestig medewerkers verliezen hun baan en de opgevangen jongeren hun vertrouwde begeleiders en omgeving.

Een schande, zegt Karel de Buijzer van Abvakabo FNV, Van Rijn concludeert dat de gemeenten klaar zijn voor hun zorgtaken en toch valt nu de eerste jeugdzorginstelling om. Vele medewerkers verliezen hun baan en er wordt gesold met een kwetsbare groep jongeren. Zij verliezen hun vertrouwde omgeving en hun vertrouwde begeleiders. Hoe kan Van Rijn dit laten gebeuren???

De intentie van JJC is om een gedeelte van de werkzaamheden onder te brengen in een gezamenlijk behandelcentrum met de stichting Jeugdformaat Ipse de Bruggen (JIB) op de locatie Schakenbosch in Leidschendam. Hierdoor wordt de expertise van JJC behouden. Helaas maakt dit plan geen verschil voor de ontslagen medewerkers en voor de jongeren die hun zorg zo hard nodig hebben.

Uit de krant