CDA blij met steun voor mantelzorger

Algemeen
In onze samenleving is een mantelzorger een onmisbare schakel in de zorg en ondersteuning. Een familielid, buurman of vrouw, kennis of vrijwilliger die in de nabijheid is. Die, als dat nodig is, zorg verleent. Door de veranderingen in de zorg wordt in toenemende mate een beroep gedaan op deze groep, het netwerk rondom de zorgvrager.
Het CDA is blij met de nota ‘De ondersteuner ondersteund’ die de gemeenteraad 18 december vaststelt en waarin een verdere uitwerking wordt gegeven van het eerder door de raad vastgestelde WMO beleid op het gebied van mantelzorgondersteuning.

Overbelasting voorkomen

Veel medeburgers vormen veelal voor langere tijd een warme mantel voor degene die dat nodig heeft. Meestal ook in combinatie met een eigen leven met daarin werk, een eigen huishouden of gezin.  Soms leidt dit tot overbelasting van de mantelzorger. Het CDA pleit daarom ook voor continue ondersteuning van mantelzorgers. Deze ondersteuning kan gegeven worden door vrijwilligers of welzijnsinstellingen. Naast het goed in beeld hebben van mantelzorgers vraagt dit ook om goede samenwerking en afstemming tussen de zorgvrager, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals.

CDA wil mantelzorgcompliment behouden

Mantelzorgers, onmisbaar in de zorg en ondersteuning van zorgvragers, zijn van grote betekenis voor onze gemeenschap. Dat vraagt ook om waardering en een compliment. Tot dit jaar gaf de landelijke overheid een zogenaamd mantelzorgcompliment waarbij in 2013 in Katwijk maar liefst 1157 mantelzorgers een bescheiden geldbedrag ontvingen. Het CDA steunt nadrukkelijk het voorstel van het college om dit mantelzorgcompliment van het Rijk over te nemen om op deze manier een betoon van respect en ondersteuning  te geven.

Immers, alleen door de juiste ondersteuning en waardering van ondersteuners kunnen we de zorg voor kwetsbare groepen in de Katwijkse samenleving vorm geven en volhouden!

Uit de krant