Bruinvissen vaak slachtoffer van grijze zeehond

Algemeen
Raadsel opgelost na DNA-onderzoek

Visserijnieuws meldt dat de zwaar verminkte bruinvissen die jaarlijks met vele tientallen op de Nederlandse kust aanspoelen slachtoffers zijn van grijze zeehonden. Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, IMARES Wageningen UR en het NIOZ.

De onderzoekers baseren hun bevindingen op onder andere het DNA van grijze zeehonden dat is aangetroffen in de verse bijtwonden van drie aangespoelde dode bruinvissen. Microscopisch onderzoek aan de wonden liet zien dat deze zijn toegebracht aan levende bruinvissen en niet aan dieren die al dood waren.

Het raadsel van de verminkte bruinvissen op de kust heeft de gemoederen lang beziggehouden. De visserij stond duidelijk in de beklaagdenbank. Nadat eerder Belgische en Franse onderzoekers opperden dat de daders wel eens grijze zeehonden zouden kunnen zijn, is dat nu door Nederlands onderzoek bevestigd. Bij de verminkte bruinvissen ontbraken grote stukken (voedzaam!) spek.

De aantallen van zowel bruinvissen als van grijze zeehonden zijn de afgelopen decennia sterk toegenomen in Nederlandse wateren. Ook voor de kust van Katwijk zijn ze vaste gast. Het aantal grijze zeehonden in Nederland stijgt momenteel met circa 15 procent per jaar. De aantallen bruinvissen in ons land zijn ook sterk toegenomen. Het dieet van grijze zeehonden bestaat hoofdzakelijk uit vis. Hoe deze zeehonden bruinvissen te pakken krijgen is nog onduidelijk. Het onderzoek is gepubliceerd in twee wetenschappelijke vaktijdschriften.

Bron: visserijnieuws.nl

Uit de krant