Gregoriuspenning uitgereikt aan jubilaris

Algemeen
Totaal verrast was Han van der Geer, de voorzitter van parochieel koor Cantemus, toen hij aan het einde van de eucharistieviering zondag 23 november naar voren werd geroepen. Je zag hem denken: ‘Ons koor heeft op het hoogfeest van Christus Koning altijd haar feestdag, maar normaal moet ik nooit naar voren komen’. Marten van der Meer, voorzitter van de beheercommissie, had daar een meer dan goede reden voor.

Van der Meer: ‘Hoeveel keer zal jij je zangmap niet hebben gepakt thuis om naar een koorrepetitie of viering te zijn vertrokken sinds je in 1989 koorlid bent geworden? Daar heb jij je sporen meer dan verdiend als een zanger met een krachtige stem. Maar ook bestuurlijk heb je veel betekend voor de liturgie in onze parochiekern van de H. Joannes de Doper. En daar ben je nu nog, gelukkig, druk mee bezig’.

Een muzikale bezige bij
Zo is van der Geer ook cantor en lid van de overleggroep ‘Liturgie’ waar alle vieringen voor het gehele jaar worden vastgelegd. ‘En om te weten wat daar wordt afgesproken, heb je een man als Han nodig die als notulist alles vakkundig vastlegt en trouw via de digitale snelweg rondstuurt’, aldus van der Meer.
Zo werd hij in 2012 ook gekozen tot voorzitter van Cantemus. Van der Meer: ‘Voor elke woensdagrepetitie met Cantemus blikt hij met de collega’s van het koor terug op de laatst gezongen viering. Wat kan er nog verbeterd worden? En ook het lief en leed in het koor krijgt bij Han ruim de aandacht. De mens achter de zanger of zangeres interesseert Han altijd. Dat is vast en zeker ook de reden dat hij bij het koffiedrinken in de pauze van de koorrepetitie de Katwijkse invulling als enige doorbreekt. Als man beweegt hij zich altijd in de koffiedrinkende dameskring’.    

Gregoriuspenning
Deze penning wordt geschonken door de Nederlandse Sint Gregorius Vereniging. Deze N.S.G.V. is in 1874 in het bisdom Haarlem opgericht en had de bevordering van de gewijde en liturgische muziek tot doel. Een vier jaar later was deze vereniging al landelijk actief. Bij deze Gregoriuspenning hoort ook een oorkonde welke van der Geer ook trots in ontvangst nam. Voor Han van der Geer was een 25 jaar actief zijn als koorlid, en meer dan dat alleen, de reden om deze Gregoriuspenning opgespeld te krijgen. En na afloop van deze viering werden er in ‘de kleine JOANNES’ natuurlijk vele handen geschud.

Uit de krant