Boetzolderpop: Top 2000 in een notendop

Algemeen
Vrijdag 28 december was de grote sporthal Cleijn Duin voor de tweede keer op rij het decor voor het Boetzolderpopfestival.

Het was een avond waarop herkenbaarheid hét sleutelwoord was. De beste hits uit de geschiedenis van de popmuziek gebracht door een drietal prima bands: The Clarks, Jewelste en ons eigen Katwijkse Westcoast. Wat heel de week al op de radio te horen is, komt hier in één avondje voorbij: de Top 2000 in een notendop.

Op het moment dat de band Westcoast het podium betreedt, zit de sfeer er goed in. Aan niets is te merken dat de band al 25 jaar bestaat behalve dan aan het speelgemak. Als een geoliede machine brengen ze de ene hit na de andere. En of je nu van ze houdt of niet - het is bijna onmogelijk om ze niet op zijn minst sympathiek te vinden. Je ziet ze genieten. Net als het publiek.

The Clarks was de 2e band in het programma. Het gezelschap draait al een tijdje mee en is sterk vertegenwoordigd in de muziek van de sixties en seventies zoals Earring, Stones en Beatles. Muziek die ook dertig jaar na dato nog razend populair is. Nu zijn er nogal wat bands die zich met ditzelfde repertoire bezig houden maar er zijn er niet veel die het zo authentiek brengen als The Clarks dat doen. Met Twist and Shout, Brown Sugar en Jailhouse Rock heeft dit Haagse kwartet geen enkele moeite om al aan het begin van de avond bij het Katwijkse publiek de benen los te krijgen.

De band Jewelste sluit het festival af met een energiek optreden en is de terechte afsluiter van de avond. De band krijgt het voor elkaar om ook de mensen achter in de zaal aan het meezingen te krijgen en dat is een prestatie.

Alle bandleden krijgen hun one minute of fame en kunnen laten zien maar vooral horen dat ze niet de eerste-de beste van de straat geplukte muzikanten zijn. Jewelste geeft een professioneel visitekaartje af en bewijst thuis te zijn in alle markten: pop, rock, disco, alternatief. Maar alles valt op z'n plek in dat ene nummer waar bijna geen band zich aan waagt, om het live te spelen: Queen's Bohemian Rhapsody. Hoed af en een dik verdiende pluim voor Jewelste. Zouden ze zelf eigenlijk door hebben hoe goed ze zijn?

Uit de krant