Klaterende klanken bij kerstconcert

Algemeen
‘Schattig hé die kindertjes, moet je ze zien lopen met die lichtjes, ik krijg er een brok van in mijn keel’, was zomaar een reactie van twee senioren op de derde kerkbank links bij de opkomst van kinderkoor De Vrolijke Noot. Dat gebeurde in een donkere kerk tijdens het eerste lied ‘De weg die wij volgen’, een lied van de in koorkringen bekende componist Albert Arens. In de tot de laatste plaats bezette r.-k parochiekerk van de H. Joannes de Doper in Katwijk werd dit gevoel van deze twee senioren zondagmiddag 16 december tijdens het kerstconcert met zeer velen gedeeld.

Genieten met de hoofdletter ‘G’
Het kerstprojectkoor Vocalis, met 45 projectleden, onder leiding van Anneke Blanken en kinderkoor De Vrolijke Noot onder leiding van Agnes Bol boden de bezoekers een pakkend, her en der verrassend en zeer gevarieerd muzikaal programma. Zo was het ‘O holy night’ naar een arrangement van John Rutter van  Vocalis een echt kippenvelmoment.
Het muzikale plezier was er bij het kerstprojectkoor met tientallen kilo’s tegelijk vanaf te scheppen en de Vlaamse ‘pleziermeter’ stond bij het zingen voortdurend op honderd procent. En dat met de wetenschap dat men op 1 november is begonnen met repeteren.
En de vele solisten, de kerstmutsenshow en de jongen met de handtrom (dé zekere opvolger van Cesar Zuiderwijk bij de Golden Earring) van De Vrolijke Noot vertederden, ontroerden maar maakten zeker muzikaal gezien diepe indruk. Het ‘Avé Maria’ met de muziek en tekst van Beyoncé / Goedhoop was hun kippenvelmoment en dat van velen in deze r.-k kerk.
Wetende dat jaarlijks een derde van dit kinderkoor qua samenstelling verandert, stond hier bij het kerstconcert wat bij Ajax op ‘De toekomst’ zou voetballen. Maar wat deze  koorleden met veel Ajaxbeloften gemeen hebben, ook deze kids scoorden bij hun muzikale concertdebuut. Dit alles was zonder de passievolle begeleiding van pianist Niek van der Meij niet mogelijk geworden.

U kunt ook thuis genieten met de bekende hoofdletter
‘Gelukkig hebben we RTV Katwijk om alles te filmen’, zei mijn buurman nadat hij om 17.45 uur een klaterend slotapplaus losliet na de toegift ‘Happy X - mas’ van John Lennon. En daar had hij helemaal gelijk in want vier camera’s verzorgden de registratie van dit unieke kerstconcert. Van 18 tot en met 26 december is een samenvatting van dit kerstconcert in de kerstspecial van RTV Katwijk te zien in de uitzendingen van 10.00 uur, 16.00 uur en 20.30 uur. Van harte aanbevolen om in de ware kerstsfeer te komen. Een fotoverslag van fotograaf Dirk van Egmond komt u tegen op de website www.joannesdedoper.nl in de ‘Foto galerie’.
Na van een heerlijke warme kop glühwein genoten te hebben ging ik de kille, donkere Katwijkse nacht weer in met een warm kerstgevoel van binnen met dank aan die ruim honderdtien koorleden.

Uit de krant