Afscheid voorzitter wijkraad Katwijk aan den Rijn

Algemeen
‘Geef onze Katwijkse jeugd de kans’

Met deze uitspraak trad Aart Glasbergen (69) dinsdag 27 november 2012 met zijn laatste vergadering terug als voorzitter van de wijkraad Katwijk aan den Rijn. Maar ook de gelofte aan zijn vrouw om met zijn zeventigste levensjaar meer ruimte in de vrije tijd te hebben dus  minder vrijwilligerswerk ‘in de portefeuille’ was mede debet aan dit besluit. ‘We hebben een caravan in Drente en dan is het heerlijk om daar langer te kunnen verblijven zonder telkens terug te moeten voor alle vrijwilligersverplichtingen’, geeft Glasbergen aan. Want vrijwilligerswerk is ook iets wat verplichtingen geeft. Al tijdens zijn werkzame leven bij een woningcorporatie was hij als vrijwilliger veelal op bestuurlijk niveau actief. ‘Dat heeft mij geestelijk ook veel gebracht in mijn leven wat ik anders nooit had meegekregen’.

Wijkraad Katwijk aan den Rijn
Hij maakte vijf jaar deel uit van deze wijkraad en omdat er geen voorzitter was heeft hij ook deze handschoen maar opgepakt. Over echte hoogtepunten als voorzitter wil hij niet spreken. ‘Andere wijkraden als Valkenburg met de maatschappelijke opvang, het vliegveld en Katwijk aan Zee met een Hotel Riche en nu het kustwerk hebben meer aansprekende items op hun bord gehad. Wij hebben zo wel geadviseerd over de contractverlenging van het A.Z.C., gevolgen van de bezuiniging Scherp aan de Wind, maar boeiende onderwerpen als het masterplan Valkenburg en de N206 komen er nu aan. Juist zaken de infrastructuur betreffende boeiden en boeien mij enorm’.
Glasbergen heeft met de wijkraad een prima team mensen om zich heen gehad. ‘Je bent een schakel tussen de burger en het bestuur. En je moet ook voortdurend laten zien dat je er bent. Dat lukt nu ook goed met een mooie website’.            

‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’
Dit zou een lijfspreuk van Glasbergen kunnen zijn want ook dit interview vindt hij ‘eigenlijk van de gekke’. Maar bij elke vraag komt er een mooi en pakkend verhaal waar de betrokkenheid en passie voor hetgeen hij deed als vrijwilliger bij de wijkraad Katwijk aan den Rijn vanaf spat. ‘Maar wij zijn er als wijkraad niet voor de stoeptegels hoor! We hielpen vooral de burger om bij drempelvrees de juiste weg in een gemeentelijke organisatie te kunnen vinden. Dat was voor mij als voorzitter ook belangrijk om niet van torentjesgedrag te worden beticht. Daarom was de ontmoeting met het college in De Coligny onlangs ook zeer belangrijk. En ik moet eerlijk zeggen, als wijkraad ben je ook wel een beetje de luis in de pels bij de gemeente’, laat Glasbergen weten.  

De opvolger als voorzitter is…
Dinsdag 27 november werd Aart Glasbergen als voorzitter van de wijkraad Katwijk aan den Rijn opgevolgd door Cees Oostindie. Hij is ook actief als voorzitter van de Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek en lid van het provinciaal bestuur van de Woonbond. Na vele jaren buiten Katwijk te hebben gewoond is hij blij weer wat te kunnen terug doen voor de mensen in zijn wijk. ‘Samen met de andere leden van deze mooie wijkraad moeten we voor de Kattuk Binse bewoners laten zien dat we er zijn’.

Aart van het beestje
Glasbergen: ‘Er staat ook in Katwijk aan den Rijn nog veel op stapel en ik ben blij met deze wijkraad mijn steentje te hebben kunnen bijdragen. Vertrouwen is een sleutelwoord bij alles wat ik heb gedaan. Je gaat met elkaar als wijkraad ergens voor en altijd in goede samenwerking met onze wijkregisseur. En natuurlijk leverden we ook ongevraagd advies. Dat is immers de Aart van het beestje’. ‘De wijkraad zie ik als een groeibriljant, het moet de tijd krijgen om verder uit te groeien want het is een onmisbare schakel tussen burgers en gemeente in elke kern’.
Na vele jaren bestuurslid en secretaris van de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn, bestuur van de B.C.K., bestuurlijke taken voor de wijkvereniging Molenwijk en werkzaamheden bij de badmintonvereniging K.B.C. is nu ook zijn werk voor de wijkraad Katwijk aan den Rijn gestopt. ‘Ik heb nu met mijn vrouw de handjes vrij om samen te gaan genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. De lente in Drente, mooier kan ik het niet bedenken. Maar komt er iets unieks op projectbasis voorbij in het vrijwilligerswerk dan is mijn credo: ‘Zeg nooit nooit’.
Aart Glasbergen, een betrokken en bevlogen mens heeft de wijkraad Katwijk aan den Rijn verlaten, maar hij heeft wel wat moois achtergelaten.
Wilt u meer weten over deze wijkraad dan kunt u dat lezen en zien op wijkraadkatwijkaandenrijn.nl.

Uit de krant