Locatie Valkenburg wordt écht duurzaam

Algemeen
BREEAM certificeringstraject gestart voor Locatie Valkenburg

Project Locatie Valkenburg, de ontwikkeling van voormalig Marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk tot aantrekkelijk woon- werk- en recreatiegebied, is gestart met een BREEAM certificeringstraject. Dit onafhankelijke keurmerk wordt ingezet om de duurzaamheidsprestaties van het ontworpen plangebied inzichtelijk te maken en waar mogelijk te verbeteren. Locatie Valkenburg is de eerste woningbouwlocatie die zich registreert voor het gebiedslabel. Locatie Valkenburg gaat voor de kwalificatie Excellent. Dit zijn vier van de maximaal vijf te behalen kwalificatiesterren. Naar verwachting is de certificering voor het gebied, medio 2013 een feit.

De samenwerkende partijen, het Rijksvastgoed en -ontwikkelingsbedrijf  (RVOB) en de gemeente Katwijk, hebben de nieuwbouwontwikkeling aangemeld bij de Dutch Green Building Council (DGBC). Deze organisatie, die bestaat uit meer dan 370 partners in vastgoed- en gebiedsontwikkeling, is verantwoordelijk voor de toetsing van en het toezicht op BREEAM-certificeringstrajecten. De certificering is een relatief nieuw fenomeen in Nederland. Wereldwijd blijkt het een succesvol middel te zijn om duurzame ontwikkeling in de gebouwde omgeving te stimuleren door het zo concreet en meetbaar mogelijk te maken.

Waarom BREEAM certificering
Nico Smiet, projectdirecteur RVOB, benadrukt het belang van deze certificering: “Het maakt ons bewust van de uitdagingen die er in de toekomst liggen en een certificaat met een goede score geeft ook een belangrijk signaal richting de omgeving. Locatie Valkenburg heeft een voorbeeldfunctie en daagt ons uit om écht duurzaam te innoveren.”
Volgens wethouder Thijs Udo van de gemeente Katwijk past een certificering bij de hoge ambities van het gebied, die serieus worden genomen. “Iedereen kan wel zeggen dat een gebied duurzaam ontwikkeld wordt. Wij willen dit ook waarmaken. Het certificaat helpt ons in het realiseren en vinden van nieuwe kansen voor een duurzame ontwikkelingsstrategie.

Achtergrond
Binnen Project Locatie Valkenburg wordt sinds 2005 actief gewerkt aan het ontwikkelen van een integraal woon-, werk- en recreatiegebied waar op innovatieve wijze duurzame energie en duurzaam bouwen zal worden gecombineerd. In 2008 hebben het ministerie van VROM, gemeente Katwijk, provincie Zuid-Holland, de regio Holland Rijnland en de gemeente Wassenaar een intentieovereenkomst getekend om de locatie duurzaam te ontwikkelen met focus op energieneutraliteit, duurzaam waterbeheer en duurzame bouw.

Locatie Valkenburg: de poort gaat open

Het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg in de gemeente Katwijk krijgt een nieuwe bestemming. In de komende decennia werken de gemeente Katwijk en het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) samen aan de ontwikkeling van een aantrekkelijke woon-, werk- en recreatie locatie in de Randstad. Het Masterplan is in concept klaar en laat zien hoe de wijk er in de toekomst uit kan komen te zien. Op deze plek aan de duinen vormen natuur, historie én dromen van de toekomstige bewoners de basis voor bijzonder energieneutraal wonen; comfortabel wonen tegen lagere energielasten. Thuiskomen in een ontspannen omgeving op een droomlocatie in Katwijk. En tegelijkertijd het stadse en levendige Leiden, Den Haag met haar internationale bedrijvigheid. Locatie Valkenburg biedt voor iedereen volop mogelijkheden om zich thuis te voelen in een groene omgeving dichtbij de dynamiek van de Randstad. Denk en praat mee! Kom op 8 december naar de Informatiemarkt op Vliegveld Valkenburg, van 13.00 tot 17.00 uur en vul de enquête in via
www.locatievalkenburg.nl/denkmee

Uit de krant