Donatie Rabobank Katwijk voor restauratie kerktoren r.-k parochie

Algemeen

‘Er is niets moeilijkers dan goed te bedanken’

Met dit beroemde citaat in gedachten nam de vertegenwoordiging van de r.-k parochiekern H. Joannes de Doper dinsdag 20 november een symbolische cheque ter waarde van 5.500 euro in ontvangst. Dat was bij de Rabobank in Katwijk aan Zee. Dit bedrag werd overhandigd in het kader van het coöperatiefonds om de kosten van het herstel van de kerktoren van de H. Joannes de Doperkerk in Katwijk te kunnen bestrijden.

Een echte blikvanger deze kerktoren
Deze kerktoren op de kruising van de Kerkstraat en Rijnstraat is een markante en beeldbepalende plek in Katwijk aan den Rijn. Op foto’s en schilderijen uit het verleden was deze kerktoren al een prachtig oriëntatiepunt. Bij de bouw van deze neogotische kerk in 1910 – 1911 werd de kerktoren echter wat kleiner uitgevoerd dan gepland. Dat was om de kosten te drukken en om op tijd klaar te zijn voor de kerkwijding van 15 mei 1911 door bisschop Callier van bisdom Haarlem.

Pastoor Raadschelders torenfonds
In de jaren tachtig van de vorige eeuw was er al een grote geldinzamelingsactie met de naam ‘Pastoor Raadschelders torenfonds’ om de kosten voor groot onderhoud aan de kerktoren toen te kunnen dekken. Maar nu ruim dertig jaar later zal er voor een 190.000 euro aan onderhoud nodig zijn om deze kerktoren beter te kunnen beschermen tegen de tand des tijds. Zo moet het metselwerk worden hersteld, loodwerk worden vervangen, het uurwerk worden onderhouden, klokkenstoel en dakkapellen worden geschilderd naast nog wat kleinere werkzaamheden. Veel uit te voeren werk is onzichtbaar voor de wandelaar in de Kerkstraat, maar de gemaakte foto’s van de bouwcommissie geven de noodzaak onomstotelijk aan. Dankzij het Coöperatiefonds Rabobank Katwijk kan de klokkentoren voor 4.500 euro en het glas – in – loodwerk voor 1.000 worden aangepakt.

Open Monumenten Dag
Bij elke open monumenten dag wordt de kerktoren aan de binnenzijde beklommen door liefhebbers. Dan ziet men van dichtbij wat er zoal aan onderhoud nodig is. Daarom moet de r.-k parochiekern H. Joannes de Doper uit Katwijk mede dankzij deze gift van de Rabobank Katwijk de dringende restauratie nu realiseren. Want een katholieke kerk zonder toren is als Kees van Kooten zonder Wim de Bie. ‘Het is wel onze kerktoren, maar ook een beeldbepalend gemeentelijk monument waar alle Katwijkers naar kijken’, zo sprak de vertegenwoordiger van deze parochiekern trots uit. Daarom gaat deze toren ruim drie maanden in de steigers, om er herboren uit te komen.           

Uit de krant