Parlevliet & Van der Plas doelwit actie Greenpeace

Algemeen
Greenpeace voerde vrijdag in IJmuiden actie tegen de Europese subsidies die reders van grote visserijschepen krijgen. De actievoerders schilderen in grote cijfers de subsidiebedragen op de zijkant van de schepen. De 'schilders' van Greenpeace voeren rond half zeven in twee rubberboten de haven binnen om de schepen te bekladden. De Katwijkse reder, Parlevliet & Van der Plas, alarmeerde de politie. Na ongeveer 2 uur werden de actievoerders in hun boten door de waterpolitie naar de kant gesommeerd en gearresteerd. Daarmee kwam een einde aan de actie.

Greenpeace ziet de schepen als ,,varende visfabrieken'' die sinds 2006 geld uit de Europese pot krijgen. Met de schepen wordt onder andere voor de kust van West-Afrika gevist. De organisatie noemt het schandalig dat gesubsidieerd kustwateren worden geplunderd in de arme regio. Een helikopter van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) hield de actievoerders tijdens het protest vanuit de lucht in de gaten. Volgens de zegsman van Greenpeace zijn de schepen niet ernstig beschadigd en kan de milieuvriendelijke verf die bij de actie is gebruikt, zij het met enige moeite, worden verwijderd.

Achtergrondinformatie Greenpeace: Industriële vissersvloten uit China, Korea, Taiwan, Japan, de VS en de EU (waaronder Nederland) hebben hun eigen visgronden uitgedund en bijna vernietigd. Je zou verwachten dat ze beseffen dat ze hun vissersactiviteiten sterk moeten verminderen. Helaas hebben zij hun vizier inmiddels gericht op onder andere de Stille Oceaan en West Afrika. In deze kustgebieden is de lokale bevolking afhankelijk van de visvangst. De mensen die hier wonen vissen er al duizenden jaren en doen dit kleinschalig. Zo vangt een plaatselijke vloot in de Stille Oceaan ongeveer 200.000 ton tonijn per jaar. Grote industriële vissersvloten nemen in datzelfde gebied 1.800.000 ton per jaar. In dat tempo is de oceaan natuurlijk snel leeg. Ons eigen land speelt hierbij een grote rol: Nederland heeft de grootste zogenaamde vrieshektrawlers ter wereld.

Bron: RTL Nieuws en Greenpeace
Foto: Greenpeace

Uit de krant