Oeral Kozakkenkoor verwarmt de muzikale harten in Katwijk

Algemeen
Zondagmiddag 11 december was het Oeral Kozakkenkoor met het muzikaal ensemble Uzory uit de Oekraïne in de R.K. parochiekerk H. Joannes de Doper te Katwijk aanwezig voor het concert in Kerstsfeer. Onder leiding van dirigent Gregor Bak werd naast geestelijk- en folkloristisch repertoire ook het Kerstrepertoire uit de Byzantijnse traditie gezongen. Zowel voor als na de pauze begeleidde Uzory het koor nadat ze met hun prachtige instrumentarium eerst voor een muzikaal intermezzo zorgden. In Katwijk waren we deze middag de eerste in de rij van vele Kerst- en andere concerten van het Oeral Kozakkenkoor.

Welluidend zingende Kozakken de laatste eeuw
De benaming ‘Kozak’ stamt uit de 15e eeuw waar het werd vertaald met ‘Vrije krijgsman’ en in 1591 werd dit regiment opgericht. Totdat de politieke ontwikkelingen in 1917 dit alles verstoorden, maar wat bleef was hun welluidende gezang naast de vele krijgsactiviteiten. Dat gezang was voor de oud – kozak Andrej Scholuch de reden om in 1924 het Oeral Kozakkenkoor op te richten met heel veel muzikaal succes tot in de hoogste Parijse kringen aan toe.
Pas in 1974 nam Nikolaj Bessalov de rechten voor Nederland over want na de Tweede Wereldoorlog was de muzikale wereld meer gericht op het Engelstalige Amerika. Alleen in Duitsland bleef dit soort liederen gevierd en beluisterd, denk maar aan de alom bekende Iwan Rebroff die daar ook met dit koor mee heeft gezongen.

Was hij ook niet van ‘Zo vader zo zoon’?
Met het overlijden eind jaren zeventig van genoemde koorpersonen begon er in 1984 met de komst van Gregor Bak als repetitor en tweede dirigent een nieuwe periode voor dit unieke koor. Dat hij vanaf 1993 de vaste dirigent is, geeft al aan welk plezier hij hierin heeft en hoeveel plezier hij met het Oeral Kozakkenkoor aan de concertbezoekers geeft.
Zo ook aan de concertbezoekers deze zondagmiddag waar niet alleen de muzikale papillen werden verwend, maar zeker ook het zitvlees met het uitreiken van een Kozakkenkussentje aan de concertgangers bij binnenkomst in de R.K. parochiekerk in Katwijk. De harde, niet meegevende, kerkbanken werden zo door veel bezoekers benut om niet alleen van het koor en ensemble te genieten maar zeer zeker ook van de sfeervol aangeklede jubileumkerk
Met een typisch Katwijks product als ‘Wat ârs’ in de hand als bedankje verlieten de koor- en ensembleleden de R.K. parochiekerk en verdwenen ze in de nacht, tevreden bezoekers achter latend.

Uit de krant