Nieuwjaarsduik Katwijk verwacht weer 1000 helden op 1 januari

Algemeen
Onlangs kwamen de organisatoren van de Nieuwjaarsduiken uit heel het land samen voor de kick-off van de Nieuwjaarsduik 2012. Dit gebeurde tijdens ‘De Aftrap Nieuwjaarsduik 2012’: een door Unox geïnitieerde dag waarop de vrijwillige organisatoren van de Nieuwjaarsduiken bijeenkomen om de laatste voorbereidingen te treffen voor 1 januari.

Uniek evenement in de regio
Op de eerste dag van het nieuwe jaar worden naar verwachting in totaal maar liefst 85 duiken in Nederland georganiseerd. Dankzij alle organisatoren van deze duiken konden niet eerder 36.000 duikhelden op zoveel plekken in het land te water gaan.

De nieuwjaarsduiken in Nederland winnen elk jaar aan populariteit. Steeds meer dappere duikers willen het nieuwe jaar fris beginnen.  Sinds 2005 wordt de nieuwjaarsduik in deze vorm in Katwijk georganiseerd. Van een handje vol waaghalzen in den beginne tot in 2011 een recordaantal van 1000 enthousiaste deelnemers uit de wijde regio. Ieder jaar weer komen duizenden toeschouwers op dit succesvolle evenement af! Op 1 januari 2012 verwacht de organisatie in Katwijk het aantal van 1000 weer te evenaren.

Update Nieuwjaarsduik 2012 | Weersverwachting 1 januari 2012
Volgens de meteoroloog van MeteoVista/Weeronline.nl:
“Hoewel het zeewater temperatuur hoger ligt dan normaal vanwege een warme nazomer, belooft de Nieuwjaarsduik toch weer een ijskoude duik te worden met buitentemperaturen rond het vriespunt”

Zonder vrijwilligers geen Nieuwjaarsduiken

De organisatie van de Kattukse Nuwjaersduik is in handen van Floris Weegink, Patrice Luscuere en Baan Klootwijk van de Stichting Katwijkse Nieuwjaarsduik. In samenwerking met de gemeente Katwijk, de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB), KNRM Katwijk, het Rode Kruis Katwijk én alle enthousiaste vrijwilligers zetten zij op vrijwillige basis in om de nieuwjaarsduik in Katwijk te organiseren.

Bij de organisatie van zo’n evenement komt nog heel wat kijken. Vanaf oktober zijn vrijwilligers al druk aan de slag om met elkaar een succesvolle Nieuwjaarsduik te organiseren. Enorm veel vrijwilligers zetten zich ook op de dag zelf in om het nieuwjaarsduiken op rolletjes te laten verlopen. "Van het uitdelen van mutsen en warme snert tot het toezien op de veiligheid door EHBO’ers, KNRM en de Reddingsbrigade; iedereen zet zich in voor deze oer-Hollandse en Katwijkse traditie! Een duik staat of valt dus met de inzet van alle vrijwilligers", aldus Floris Weegink.

Ook dit jaar zetten de vrijwilligers van de World Servants - onder leiding van Niels van Dijk - zich weer in om de Nieuwjaarsduik in Katwijk mogelijk te maken. in de zomer van 2012 gaan zij ontwikkelingswerk verrichten in Ecuador. De volledige opbrengst van het inschrijfgeld komt ten goede aan het project van de World Servants. In ruil daarvoor helpen zij met de organisatie. Patrice Luscuere licht toe: "Al sinds 2008 werken wij heel prettig samen met de World Servants. We zijn blij dat we ook dit jaar weer de jongeren die duik een wagen naar het onbekende kunnen helpen".

Uit de krant