Met een roeiboot vanuit Lowestoft

Algemeen
Twee Britse heren met bolhoed en al zijn vanaf maandag 5 december op RTV Katwijk te zien in een herhaling van een aflevering van de oude VLOK-serie Kustgangers. De twee ‘gentlemen’ zijn afkomstig uit de Britse kustplaats Lowestoft en waagden de barre overtocht in een opblaasboot.

Katwijk was ooit dikke maatjes met de Britse kustplaats Lowestoft. De twee gemeentes waren partnergemeentes van elkaar. De band die ze met elkaar hadden dateerde al van eeuwen geleden, toen Katwijkse vissers in Lowestoft aan wal kwamen. Maar halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw werd de band met Lowestof eenzijdig door Katwijk verbroken. De verklaring: de twee gemeentes hadden te weinig met elkaar gemeen.
Daar moesten de twee heren, Sir John en Mister Geoffreys, uit Lowestoft meer van weten. In een kleine opblaasboot waagden ze de overtocht. Vervolgens nemen ze Katwijk eens kritisch onder de loep, om te concluderen dat Katwijk geen ene moer voorstelt en het dus maar goed is dat ze geen partnergemeente meer zijn. Of om in gepaste termen te blijven: ‘We are past our dancing days’.

Maffia

Verder is in deze gouwe ouwe van Kustgangers ook te zien hoe er kustgroente op het strand van Katwijk wordt verbouwd en waarom de Siciliaanse maffia graag naar de Hollandse kustplaats wil uitwijken. Ten slotte beelden van een schoonmoeder-uitlaatplaats op het Katwijkse strand.
Kustgangers was in de jaren 1995 tot 1999 de voorganger van Katwijk Centrael en de Wip en de Wap Show. Het programma werd gemaakt door Ruud Minnee, Richard van Delft, Jaap Arnoldus en Adri van Beelen, en won een prijs op het OLON-festival. 
De herhaling staat gepland in de uitzendingen vanaf maandag 5 december.

Uit de krant