Farøer dankzij Katwijkers ook in ban van Sinterklaas

Algemeen
TORSHAVN/KATWIJK - Wie dacht dat Sinterklaas toch vooral een Nederlands feestje is, zal zich nog eens achter de oren moeten krabben.

Na een oproep dat de organisatie van Boetzolderpop (op 30 december in Cleijn Duin) op zoek is naar fotomateriaal voor het festival, is de oproep niet alleen beperkt gebleven tot Katwijk en omstreken. Omdat de foto wel een maritiem tintje moest krijgen, kwamen enkele mensen op de Farøer op het idee om Sinterklaas te introduceren en kennis te laten maken met de kleine eilandengroep tussen IJsland en Schotland.

Het was voor de organisatie van Boetzolderpop overigens niet geheel onverwacht dat er een reactie kwam vanuit juist die hoek. Een aantal vissers van de Farøer zullen namelijk ook aanwezig zijn op deze avond, om zo kennis te kunnen maken met hun Nederlandse collega’s. Nadat het persbericht omtrent dit Maritieme evenement in de krant Dimmalætting op de Farøer verscheen, kreeg de organisatie veel reacties.

Op de schapeneilanden (far = schaap, øer = eilanden) werd Sint ondanks zijn onbekendheid met open armen ontvangen. Helaas niet met zoveel kinderen langs de kade, die keken deze vreemdeling nog eerst even aan. Na de oproep in de Dimmalætting over Boetzolderpop en de doelstelling hiervan, werd er vanaf deze visserseilandengroep (men is voor 80 procent afhankelijk van visserij) positief gereageerd. Diverse bedrijven meldden zich om dit festival support te bieden. "Ervaringen met elkaar uitwissen en de kennis aan elkaar overgeven op zo’n avond als Boetzolderpop lijkt me zeer indrukwekkend", aldus schipper Høgni Hansen.

Volgens organisator Ton Frissen is dit festival bedoeld voor iedereen die in de visserij of de maritieme sector in zijn algemeenheid geintresseerd is. "Maar ook het gewonen festivalpubliek is natuurlijk van harte welkom. Het gaat ons erom dat dit festival meer gezien word als visserijevenement, dan een normaal festival met gewoon wat leuke bands. We streven ernaar om het programma zo interessant mogelijk te maken. Het publiek moet kunnen genieten en daarbij andere mensen die in dezelfde branch werkzaam zijn te ontmoeten."
 
In Katwijk wordt volgens Frissen bijna niets gedaan aan visserijactiviteiten. "Boetzolderpop loopt al sinds 2005, en is altijd al een groot succes geweest. Daarbij komt dat het Visserijvoetbaltoernooi ook altijd in dezelfde week plaatsvindt. Mensen kijken er dan toch naar uit om in deze periode van het jaar gezellig uit te gaan wanneer vrienden, familie en collega’s ook thuis zijn van zee. Het is van groot belang dat visserijevenementen blijven bestaan binnen Katwijk. De visserij zal namelijk altijd onderdeel uit blijven maken van de Katwijkse cultuur."

Alle informatie over Boetzolderpop is te vinden op www.boetzolderpop.nl.

Uit de krant