Jubilate inspireert met 'The Kingdom Song'

Algemeen

Jubilate heeft voor dit kerstconcert niet gekozen voor een repertoire waarvan er dertien in een dozijn gaan. De muzikaal verantwoordelijken, de dirigenten Aldert Fuldner en Peter Bontje, hebben onder andere gekozen voor ‘The Kingdom Song’. Een aansprekende Amerikaanse kerstmusical van Mark Hayes in een bewerking van Aldert Fuldner en oud-dirigent Sander van Marion.  

Een kwartier voor aanvang, komen 175 in zwart geklede koorzangers in twee rijen de zaal in. Voor de stemmig rode achtergrond  wordt de positie ingenomen en datzelfde heeft ook het orkest RBO Sinfonia, bestaande uit zo’n 30 musici, gedaan. 

Voor- en na de pauze is tekenend voor de rijke (concert)historie van Jubilate waarop ook dit kerstconcert is geprogrammeerd. Voor de pauze wordt in verschillende talen, met orkest maar ook a capella, bekende- maar ook enkele minder bekende kerstliederen gezongen. Een aandachtig luisterend publiek bij de stukken die door Jubilate voor de eerste maal concertmatig wordt gebracht. Een geconcentreerd volgend publiek bij de meer bekende liederen die goed beschouwd niet mogen ontbreken in het kerstconcert van Jubilate. Voor de beide solisten, de bekende sopraan Lisette Emmink en bariton Sander Heutinck, is er zowel solo als in samenspel met het koor een ontspannen rol tijdens dit concert. Warm en met de gedachte “ach was dit maar realiteit” klinkt het ‘Vrede’ door koor en orkest. Opvallend toch dat het samenspel tussen solisten, orkest en koor, met slecht één generale repetitie enkele uren hiervoor, zo ontspannen en muzikaal hoogstaand verloopt. Ontspannen oogt ook dirigent Aldert Fuldner en onder zijn rustige leiding worden stukken als ‘Eer zij God in onze dagen’ als openingsnummer, ‘Cool Night’, ‘Mary had a baby’ en ‘Mary’s boy child’ met verve gezongen. En als dan de pauze aanbreekt met het laatste imposante ‘Cantique de Noël’ dan kan de de conclusie zijn: Jubilate verzorgt ook vanavond weer een gloedvol concert. 

Is er dan niets aan te merken? Zeker en dit mag ook worden genoemd. De kracht van het koor is gelegen in de hoogwaardige zang en zichtbare collectieve presentatie. Wat het laatste betreft kan het koor nog groeien door aandacht te hebben voor de individuele presentatie in de totale koorsetting.

The Kingdom Song

Na de pauze ‘The Kingdom Song’ van Mark Hayes met een overtuigende rol voor soliste  en verteller Gerlinda Vliegenthart. Het publiek wordt door Gerlinda meegevoerd in de Nederlandse vertelling van deze kerstmusical. Het koor, na de pauze in het sneeuwwitte colbert, orkest en solisten brengen het publiek in vervoering met de negen stukken waaruit deze musical is opgebouwd. Heterstverhaal in het gesproken en gezongen woord. Geen moment van rust of even gaan zitten voor het koor. De kerstmusical is een aanéénschakeling van declamatie, solo’s en koorzang. Spijtig voor Gerlinda dat juist in het door haar gezongen stuk ‘What a wonder’ het geluid het laat afweten. Geen paniek, professioneel wordt over dit euvel heen gezongen. Van de koorleden wordt na de pauze een voortdurende concentratie gevraagd vanwege de lastige inzetten en muzikale afwisselingen.  Dit alles gaat het koor goed af. Tussen het eerste deel ‘The Kingdom is coming’ en de finale van ‘The Kingdom Song’ verrast Jubilate het publiek met een inspirerend kerstconcert 2010. Verrast is wellicht niet het goede woord; Jubilate heeft haar naam en faam met het kerstconcert 2010 opnieuw versterkt. Het applaus en lofuitingen van het publiek komen het koor, orkest, solisten en de dirigenten Aldert Fuldner en Peter Bontje dan ook ten volle toe.

Heeft u genoten van dit concert en denkt u er over mee te gaan zingen in het Katwijk Christelijk Mannenkoor “Jubilate”, wacht dan niet langer. Kom eens kijken en luisteren op één van onze maandagse repetitieavonden in Zalencentrum ‘Tripodia’ aan het Hoornesplein. 

In het kader van de januarimaand = Jubilatemaand bent u op de maandagen 10, 17, 24 en 31 januari van harte welkom. Vanaf 19.30 uur staan wij mét koffie voor u klaar.

Uit de krant