Kerstconcert Jubilate Katwijk

Algemeen
The Kingdom Song: Een muzikaal meesterwerk in Katwijk

Het kerstconcert 2010 van het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate op woensdag 22 december in sporthal Cleijn Duin te Katwijk is er een met een bijzonder karakter. Het Amerikaanse meesterwerk van Mark Hayes ‘The Kingdom Song’ wordt na de pauze integraal uitgevoerd. Het concert begint om 20.00 uur en de deuren gaan open om 19.15 uur. In de tot een concertzaal omgetoverde sporthal kunt u voor slechts € 18 plaatsnemen op een gerieflijke stoel. Deze uit 10 delen bestaande compositie over het Lied van het Koninkrijk zal een grote indruk achterlaten bij een ieder die hiervan deelgenoot is.

1. Ouverture. De opening bestaat uit een uitgebreide muzikale introductie, waarin de luisteraar veel melodieën tegenkomt die later in het werk terugkeren: opletten dus! Treffend is steeds weer de eenheid tussen het gezongen en gesproken woord (het Kerstevangelie) en de muziek.

2. The Kingdom is coming. Het eerste lied maakt dit reeds duidelijk: God bedacht een lied uit het diepst van zijn hart. Het Koninkrijk komt is het lied der liefde dat doordringt in het heelal en de mensheid terug wil leiden naar de Heer.

3. Sing we now of Christmas. Op de actie van boven volgt de reactie van beneden: Laten wij het kerstfeest bezingen, hoor ons lied van vreugde. God komt onder ons, laat de wereld zich verheugen.

4. Mary’s song. We verplaatsen ons naar Nazareth, waar de belofte via een engel naar een jong dorpsmeisje komt dat zich verwondert en wordt gezegend: Mijn ziel verheerlijkt de Heer want Hij heeft grote dingen aan mij gedaan.

5. What a wonder. De tijd breekt aan dat het kind geboren wordt en bij dit wonder neemt het lied van God menselijke vormen aan. Een meisje, de dochter van de herbergier komt voorzichtig de stal binnen om het beter te kunnen zien, onweerstaanbaar getrokken naar de baby in de stal: Ik hoor een lied klinken in mijn hart, wat een wonder. Hoe kom ik achter de betekenis van zijn geboorte. Wat zijn we blij met deze baby.

6. Gloria. Het lied bij de kribbe was nog maar het begin. We gaan naar de velden van Efratha. De engelenzang bejubelt het wonder in een wonderschoon lied dat de stilte van de nacht doorbrak: Gloria in excelsis Deo.

7. Holy is the Child. Nog voordat de engelen stopten met zingen beraamden donkere machten een plan om het lied van de hemel te smoren en de stilte terug te brengen. Maar God was de duivelse Herodes voor. De wijzen uit het oosten gingen na het Kind aanbeden te hebben langs een andere weg terug: Wij zullen de Koning vinden op het teken van de ster. Dit Kind laat ons een lied van verwondering achter. Heilig is het Kind, heilig is zijn Naam.

8. I have seen your glory. Voor iedereen die maar wilde luisteren had het lied invloed op de rest van hun leven: een jong tienermeisje in Nazareth, een nieuwsgierig dorpsmeisje in Bethlehem, vermoeide herders in de velden van Efratha, wijze oude mannen uit het oosten. Acht dagen na zijn geboorte werd het lied opnieuw gehoord door iemand die er al jaren op wachtte terwijl hij de Heer diende in de tempel. We gaan naar Jeruzalem, naar Simeon: We hebben uw glorie gezien, het gezicht van genade mogen aanraken, het hemelse Kind aanbeden, jarenlang hebben we op Hem gewacht, het lied van uw bevrijding.

9. Do you hear what I hear. Zo’n eenvoudig en mooi lied wordt niet altijd door iedereen gehoord. Valse melodieën overstemmen de muziek van de ware Zanger. Luister: Hoor je wat ik hoor, de melodie die spreekt van thuiskomen in de armen van de hemelse Vader. Als we Hem eenvoudig vertrouwen kan het leven in zijn Koninkrijk beginnen. Kun je Hem horen zingen?

10. Finale. Als je deze melodie hoort, weet je dat dit je lievelingslied wordt. In het Koninkrijk gaat het erom dat je het lied van God hoort en dat beantwoordt. Zijn lied is anders dan alle andere. Wij zullen zingen met al onze broeders en zusters: ‘Kom Heer Jezus, openbaart U zich aan mij, breng uw Koninkrijk in mij. Heerlijke muziek leidt ons verder in het overwinningslied. Komt, laten wij aanbidden.

The Kingdom Song: een ontroerend en machtig getuigenis van het Kerstgebeuren. Monumentaal door vorm en inhoud. De vorm vraagt een uitgebreide muzikale bezetting, en daarom is gekozen voor het RBO Sinfonia dat met groot orkest naar Katwijk komt om alles tot zijn recht te laten komen. Solisten op deze avond zijn: Lisette Emmink (sopraan) en Sander Heutinck (bariton). ‘Onze eigen’ Gerlinde Vliegenthart heeft de uiterst belangrijke taak om de verbindende tekst in te passen in de muzikale achtergrond, zij is de evangelist die het evangelie heel dichtbij mag brengen. Voor de pauze wordt u getrakteerd op een keur van oude en nieuwe kerstliederen, in een zeer gevarieerde muzikale bezetting.

Een bijzonder concert! Zorg ervoor, tijdig in het bezit te komen van een toegangsbewijs! Adressen:

Katwijk:
- Slaapkenner Haasnoot, Princestraat 40
- Pet’s Place Dierenspeciaalzaak, Noordeinde 38

Noordwijk:
- Hoek’s Vis ‘Lekker Eten’, Heilige Geestweg 4.

En daarnaast natuurlijk bij een van de 200 koorleden en via www.jubilate.nl

Jubilate heet u graag welkom op woensdag 22 december!

Uit de krant