Expositie Albert Jan Cool in galerie de Kunstberg

Algemeen
Albert Jan Cool exposeert nog t/m 31 januari in Galerie de Kunstberg met aquarellen van Katwijk, de kust en de reddingsbrigade en als afsluiting geeft hij een workshop aquarelleren ‘Kijk op Katwijk’ op zaterdag 29 januari 2011 in de galerie. Deze workshop is bedoeld voor zowel de beginnende als de gevorderde aquarellist. In de workshop komen verschillende technieken aan bod en materiaal is ter plaatse verkrijgbaar.

Cool volgde de Academie van Beeldende Kunst in Den Haag en was een leerling van de kunstenaar Jan Kalsbeek. Als archeologisch tekenaar werkte hij mee aan een aantal expedities en opgravingen in Nederland en het Midden Oosten.
Hij ontwikkelde een eigen stijl en zijn werk kenmerkt zich door een helder kleurgebruik, oog voor detail en het trefzeker neerzetten van een bepaalde sfeer, dat kan het lome gevoel zijn van een warme zomerdag in een strandstoel of de strijd van de reddingsbrigade met het water.
Zijn voorliefde voor de kust en strandgezichten kwam tot uitdrukking in een tweetal exposities in het Katwijks museum in 1988 en 1990.
Ook ontwikkelde hij zich als tekendidacticus en publiceerde een zestal boeken over aquareltechnieken uitgegeven bij Cantecleer. Zijn grootste succes was de publicatie ‘De kust’ uit 1987 en in 1998 op velerlei verzoek in herdruk verschenen. Hierin in laat hij aan de hand van aquarellen het leven aan de Nederlandse en Belgische kust met veel aandacht en op indrukwekkende wijze zien. In het voorjaar van 2011 zal van zijn hand het ultieme boek verschijnen over aquarel en aquareltechnieken, een must voor iedere liefhebber.

Albert Jan Cool is zelfstandig kunstenaar en werkt in opdracht en maakt onder portretten, landschappen en strandgezichten. Ook heeft hij veelvuldig als illustrator aan verschillende publicaties meegewerkt.

Galerie de Kunstberg, in store gallery Van den Berg Boekhandel, Achterweg 12,Katwijk aan den Rijn.

Uit de krant