Vuurtoren Katwijk filmdecor

Algemeen
Op 20 en 21 november vinden in Katwijk de opnamen plaats van de film Zij van Katwijk. De film speelt zich af op een typische Katwijkse locatie: de Vuurtoren aan de boulevard. Hanna van Vliet, actrice van de Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland, speelt de hoofdrol. Zij is Zij van Katwijk, een meisje van 16 dat zich verschanst in de vuurtoren als ze somber is. De film gaat op 12 december in première in het Katwijks Museum.
 
Een film over de geheimen van Katwijk
In Zij van Katwijk zien we Hanna, een meisje van 16. Ze verschanst zich op de vuurtoren als ze somber is. Dan ligt Katwijk aan haar voeten en waait de wind door haar gedachten. Ze vertelt wat ze ziet: op de grond, maar ook in haar hoofd. Ze praat met de zee, met de meeuwen en met al lang overleden vissers. Zoals de priesters vroeger verhalen overleverden, zo doet zij dat nu. Hanna probeert te ontsnappen aan haar situatie: ze weet van de pijn en waar de pijn vandaan komt. Toch kan ze er niets aan doen. Ze blijft zitten waar ze zit. Soms loopt ze weg, maar haar voeten brengen haar altijd weer thuis.
Zij van Katwijk is een film over willen weggaan, maar moeten blijven.
 
Bijzonder project
Zij van Katwijk is een bijzonder project. De teksten zijn gebaseerd op gesprekken met jongeren uit Katwijk, onder leiding van scenarioschrijver Rick Steggerda en regisseur Bart van Rosmalen. Het verhaal van Zij van Katwijk is dus uit het Katwijkse leven gegrepen!
De regisseur van de film is Rolf van Eijk. Hoewel hij nog jong is, 26 jaar, heeft hij al twee langere films op zijn naam staan. Zijn afstudeerfilm, Hemel boven Holland, over Mohammed B. draaide meteen al op het International Film Festival Rotterdam, en won de HKU-Award 2008. De ander/ The other ging in première op het Nederlands Filmfestival en is in oktober bij de NPS op tv uitgezonden.
 
Zij van Katwijk is te zien in het Katwijks Museum, Voorstraat 46.
12 december 15.00 – 17.00 uur (de film start elk half uur opnieuw)
18 en 19 december 10. 00 – 17.00 uur
Prijzen inclusief entree Katwijks Museum:
Volwassenen € 5,-/ 65+ €4,-
Kinderen t/m 12 jaar €1,80
 
 
Zij van Katwijk is een co-productie van Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland en Kunstgebouw en wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland in het kader van het meerjarenprogramma Cultuurparticipatie 2009-2012.

Uit de krant