Succes Derby Cards leidt tot Hoofdklassecards

Algemeen
Katwijk- Voetbalfans, groot en klein, van vele amateurclubs uit het zaterdagvoetbal kunnen vanaf 18 november voetbalplaatjes van hun favorieten sparen. In de traditie van de welbekende eredivisie voetbalplaatjes komen nu ook de Zaterdag Hoofdklassen A en B in beeld. Initiatiefnemer Stef de Graaf uit Spakenburg had afgelopen seizoen al een groot succes met Derby Cards. Plaatjes van de voetbalclubs Spakenburg, IJsselmeervogels en Eemdijk brachten menig hoofd op hol: ''Je verwacht dat jongens zoiets snel oppakken, maar zelfs meiden kochten Derby Cards. Ze waren eigenlijk nog enthousiaster'', vertelt de ondernemer. Ongeveer 10 miljoen Hoofdklasse Cards en zo'n 27.000 verzamelalbums worden op de markt gebracht.

door Erwin Plug

De Graaf bracht afgelopen seizoen in de gemeente Bunschoten de Derby Cards uit van de clubs Spakenburg, IJsselmeervogels en Eemdijk. "Het was een enorm succes. Binnen een week waren er 400.000 'cards' verkocht en moesten we nog plaatjes bij laten maken. We hebben ruim drieduizend albums verkocht." Hij vervolgt: ''Zo'n verzamelhype wordt toch fanatiek opgepakt door jongeren. Opa's en oma's kopen zoiets voor de kleinkinderen bijvoorbeeld, als ze naar de supermarkt gaan''. Het succes werd allengs opgemerkt door overige amateurclubs uit de regio en zo ontstond er geleidelijk het plan om de Derby Cards verder uit te breiden in het regionale zaterdagvoetbal. De succesverhalen hadden echter ook al de Duin- en Bollenstreek bereikt, waardoor het verhaal langzaam een andere wending kreeg. De Graaf: ''Meerdere clubs uit het zaterdagvoetbal vonden het uiteindelijk een interessant idee. Daar ga je dan verder op voortborduren, dus zo kwam de naam Hoofdklasse Cards naar voren''.

Duin- en Bollenstreek
Veel zaterdagclubs werden gaandeweg steeds enthousiaster, maar niet alle clubs doen echter mee. De Graaf vindt het jammer dat niet alle clubs uit de hoofdklassen A en B aan het nieuwe project deelnemen. In de klasse A waren er maar drie clubs die niet wilden meedoen: ''Barendrecht had reeds hun woord aan een lokaal project van gelijke strekking gegeven, al hadden ze wel interesse. TOGR en RVVH waren net gepromoveerd en wilden er nog niet aan beginnen''. Voldoende clubs uit klasse B doen wel mee, maar in de Hoofdklasse C waren te weinig clubs geïnteresseerd en is het vooralsnog niet rendabel om ze voor die klasse ook uit te brengen. Clubs uit de Duin- en Bollenstreek zijn echter goed vertegenwoordigd, zoals Katwijk, Quick Boys, Noordwijk, Rijnsburgse Boys, Lisse en Ter Leede. Alle clubs kunnen een aardig bedrag aan de Hoofdklasse Cards overhouden. ''Ze krijgen 500 albums gratis. Die vertegenwoordigen een waarde van 3500 euro'', aldus Stef de Graaf. Het spaaralbum, inclusief 2 pakjes Hoofdklasse Cards, kunnen bij de deelnemende clubs voor € 6,95 gekocht worden. De pakjes Hoofdklasse Cards met 5 stuks verpakt, zijn voor €1,00 te verkrijgen bij  verkooppunten in de plaatsen waar de deelnemende clubs zitten. De verkooppunten staan op de site en tevens krijgen die ounten mooie posters om de aandacht te trekken. ''Per club zijn er in totaal 27 verschillende items (plaatjes), dus een complete A-selectie en, afhankelijk van de grootte van de selectie, trainers en assistent-trainers. Met de clubs zijn er overeenkomsten wat betreft portretrechten en overig commercieel gebruik''. Als je Hoofdklasse Cards koopt steun je ook nog eens het goede doel Spieren voor Spieren want 5% gaat naar dit goede doel.

Handtekening
In het album staat verder ook overige informatie over clubs, zoals dat ook bij eredivisieclubs gedaan wordt. De fotografie lag in handen van Orange Pictures uit Noordwijk, gespecialiseerd in sportfotografie. ''Door mijn netwerk en contacten in het amateurvoetbal had ik de interesse gewekt bij die jongens en zij wilden dat graag oppakken. Bij Derbij Cards waren er alleen portretfoto's, maar zij hebben er 'bewegende' beelden van gemaakt''.  Het heeft een professionele uitstraling, terwijl het wel persoonlijk is. ''Fans worden door zo'n album ook meer betrokken bij 'hun' spelers en hetzelfde geldt misschien ook voor die spelers zelf. In het amateurvoetbal ligt zoiets dichter bij elkaar en wordt het snel persoonlijker. Verzamelaars renden in Spakenburg zelfs het veld op met de plaatjes om daar een handtekening van de spelers op te krijgen''.  Bij kampioen Rijnsburgse Boys is 17 november de presentatie van Hoofdklasse Cards met medewerking van een stervoetballer. Het idee gaat langzaam leven. Volgend jaar de Topklasse? Stef de Graaf: ''Voorlopig heb ik genoeg werk aan dit project. Dat is al groot en zwaar genoeg. Verder is er nog weinig bekend over die klasse. We wachten af''. Meer informatie kan men vinden op de site www.hoofdklassecards.nl




Uit de krant