Tentoonstelling Katwijkse visserij 1945-1960

Algemeen
In het Katwijks Museum aan de Voorstraat 46 is tot 21 februari een tentoonstelling over de Katwijkse visserij 1945 tot 1960 te zien. Van oudsher speelde de visserij met haar talrijke nevenbedrijven de hoofdrol in de Katwijkse samenleving. Ook na het verdwijnen van de bomschuiten en de introductie van kielschepen die aangewezen zijn op een haven, bleven de Katwijkers de visserij trouw, ook al werd de wens van een eigen haven nooit vervuld. IJmuiden werd de basis van waaruit de schepen vertrokken.

Na de Tweede Wereldoorlog moest de vissersvloot weer worden opgebouwd. In de laatste jaren van deze oorlog was vissen praktisch onmogelijk geworden door de aanwezigheid van mijnen en het verbod van de bezetter. Veel schepen waren gevorderd en daarna verbouwd door de Kriegsmarine. Na de bevrijding moesten de schepen die terugkeerden weer geschikt worden gemaakt voor de visserij.
In deze tijd werd er nog veel gevist met de vleet (staand net) maar ging men steeds meer over op het sleepnet (de trawl). Na 1960 traden grote veranderingen op bij het vissen op zee.

De tentoonstelling zal uitgebreid aandacht schenken aan vele facetten van de visserij, zowel op zee als aan de wal zoals b.v. aanverwante bedrijvigheden als kuiperijen, netten boeten, de visserijschool, het gereed maken van de schepen voor de vaart en het transport van en naar IJmuiden.

Het Katwijks Museum beschikt over een groot archief met beeldmateriaal en andere gegevens over de vloot. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het fotoarchief van Dick Kruyt dat sinds enige tijd in bruikleen is. Gebruiksvoorwerpen vullen het beeld aan.

Vrije toegang met monsterboekje
Beschikt u nog over een monsterboekje uit de periode 1945 tot 1960, dan kunt u op vertoon hiervan gratis de tentoonstelling bezoeken en één van de filmavonden.

Boeken over de Katwijkse visserij

Katwijk, 60 km van zee

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek over de visserij: ‘Katwijk, 60 km van zee\', met als auteurs Jan van Beelen, Arie van Deursen en Dick van der Plas.
Hierin wordt beschreven hoe de Katwijkse gemeenschap de wederopbouw van de in de oorlogstijd zwaar geschonden visserijbedrijfstak weer ter hand nam. De vloot groeide in de jaren vijftig uit tot de grootste van Nederland. De strijd voor een eigen haven werd verloren. Voor de schepen die aan het begin van het haringseizoen vanuit het Prins Hendrikkanaal via de binnenwateren naar IJmuiden voeren, bleef Katwijk 60 kilometer verwijderd van zee.
Het boek is te koop in het museum en de Katwijkse boekhandels voor € 19,95.

Stoere mannen, sterke vrouwen...

Daarnaast verschijnt op 21 november het boek ‘Stoere mannen, sterke vrouwen, levensverhalen van Katwijkse vissers en hun dierbaren’, In dit boek laten Nel van Beelen en Anne de Hingh voormalige en huidige zeevissers uit Katwijk aan Zee en hun echtgenotes aan het woord. Acht vissersmannen spreken openhartig over allerlei aspecten van hun werk op zee en hun leven aan de wal, vroeger en nu. De negen vissersvrouwen in dit boek vertellen hun eigen verhaal. Zij laten zien dat de visserij ook een andere kant heeft wanneer ze spreken over het alleen thuis zijn met de kinderen, de zelfstandigheid die dat met zich meebrengt, en de onzekerheid.

Stoere mannen, sterke vrouwen. Levensverhalen van Katwijkse vissers en hun dierbaren is vanaf 21 november 2009 te koop in de Katwijkse boekhandels, bij de VVV en in het Katwijks Museum voor €16,95. ISBN: 978-90-814787-1-7

Meer informatie


Uit de krant