Cursus 'Praetje Kattuks' voor kinderen in Katwijks Museum

Algemeen
Katwijk- ''Het Katwijks dialect leeft sinds een jaar of tien weer meer bij de Katwijkse bevolking. Langzaam is het dialect overal aan het verdwijnen door 'grootschaligheid', maar toch merk je dat er een bepaalde geborgenheid en trots terug komt'', vertelt Leendert de Vink na afloop van de workshop 'Zegge-n-en skrijve'. De dialectkenner was zaterdag 10 oktober present in het Katwijks Museum tijdens 'Cursusje Katwijks', een kinderochtend voor kinderen van ongeveer acht tot 13 jaar.

door Erwin Plug

De kinderochtend werd georganiseerd door de Educatiecommissie van het Katwijks Museum. Elly Nijgh van de commissie: ''Veel vrijwilligers van het museum zijn voortdurend bezig om de Katwijkse geschiedenis onder de aandacht te brengen. Jaarlijks proberen we door thema's de mensen bij de geschiedenis te betrekken. Het dialect valt hier ook onder en aangezien dit langzaam verdwijnt, willen we vooral ook de jeugd erbij betrekken''.
Tijdens de kinderochtend werd een redelijk kleine, maar enthousiaste groep kinderen van basisscholen ingeleid in het Katwijkse dialect door een 'Katteks' verhaal, verteld door Piet Rovers. Aansluitend vertelde Leendert de Vink over de betekenis van het dialect, hoe het Katwijks is ontstaan en over de specifieke uitspraken en betekenissen van woorden. ''Er heerst steeds meer een hang naar het verleden, terug naar je roots'', vertelt de Katwijkse 'Neerlandicus' Leendert de Vink. Hij houdt zich al jaren bezig met de Katwijkse taal en is zelfs gepromoveerd op dat onderwerp. Door het museum is hij dan ook gevraagd om dit thema te ondersteunen op deze ochtend. De kinderen hingen aan zijn lippen en enthousiast werd de les gevolgd en bleken ze toch nog aardig op de hoogte van de betekenissen van verschillende woorden en uitspraken. De kinderen hadden een boekje om interactief met de gastdocent het dialect te doorgronden, dus niet alleen uitspreken, maar ook schrijven. Na de les kropen de leerlingen ter afsluiting van de workshop in de huid van een 'Kattukse brulluftganger' elders in het oude museum onder leiding van drama docent Karin Ammeraal.
In kleine groepjes werden de kinderen onderverdeeld om zo te oefenen voor een oude Katwijkse bruiloft, nagespeeld in het oude dialect, om het geleerde in praktijk te brengen. Zo werd de ochtend op een leerzame en actieve wijze ten einde gebracht in de hoop dat de jeugd het dialect levend zal houden voor de toekomst.
Meer informatie over het verleden en de toekomst van de Katwijkse taal is te vinden op www.katwijkswoordenboek.nl, alwaar Leendert de Vink en Jaap van der Marel bezig zijn om een Katwijks woordenboek te maken. De Katwijkse bevolking kan daarbij een handje helpen om zoveel mogelijk van het dialect vast te laten leggen. Het Katwijks dialect is het waard om bewaard te worden.



copyright www.eppics.nl

Uit de krant