Chaos in Zanderij compleet na afsluiting Cantineweg-Westerbaan

Algemeen
Katwijk- ''De gemeente staat met de rug tegen de muur'', aldus Wethouder Wim de Jong. De gemeente Katwijk had donderdag 3 augustus een informatieavond belegd om de bewoners van de Zanderij enige inzage te verschaffen over het gedeeltijk afsluiten van de Westerbaan sinds 26 augustus. Bewoners van de Zanderij ondervinden sinds die tijd diverse (verkeers)problemen door het afsluiten van de derde ontsluitingsweg van Katwijk. Zelfs een rechtszaak van een bewoner volgt deze maand.

door Erwin Plug

In augustus 2004 is er voor een termijn van vier jaar een tijdelijke vrijstelling verleend om een deel van de Cantineweg voor doorgaand verkeer open te stellen en aan te laten sluiten op de Westerbaan. In deze periode had de gemeente een definitief bestemmingsplan willen vaststellen om de Westerbaan uiteindelijk door te laten trekken naar de Meeuwenlaan, maar door een nieuwe natuurwet in 2005 (Natura 2000) is het plan echter vertraagd. De vrijstelling kon in 2008 nog met een jaar verlengd worden, maar ook die termijn is nu verstreken. Katwijk is intensief in gesprek met het ministerie om de procedure te versnellen.

Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de EU, dus ook Nederland, gooit vooralsnog roet in de plannen van de gemeente Katwijk om het tracé Westerbaan-Meeuwenlaan te ontwikkelen in de nabije toekomst. Het Ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft de Zuidduinen tot beschermd natuurgebied bestempeld en een deel van de Westerbaan valt nu onder het Natura 2000-gebied.

De enige ontsluitingsroute voor het verkeer in het zuiden van Katwijk loopt nu dwars door de wijk Zanderij. Verkeersborden bij diverse toegangswegen geven de situatie over de afsluiting aan, vooral om doorgaand verkeer te ontmoedigen. Omleidingen zijn echter niet aangegeven door de gemeente. Veel mensen proberen nog steeds om via de zuidkant van Katwijk het dorp in en uit te komen. De gemeente verwachtte vooraf dat het verkeer zich meer zou verspreiden over Katwijk, maar vooralsnog werkt dit niet. Veel verkeersbewegingen zijn er nog steeds en komt mede door (vracht)verkeer dat zoekende is om de Zanderij door te komen. Angst en ongenoegen leeft onder de bewoners door de soms chaotische en agressieve verwikkelingen op de soms wat smalle eenrichtingswegen. Uit reacties in het gemeentehuis blijkt wel dat bewoners van de Zanderij ook mede debet daaraan zijn.

Alles loopt vast, aldus de bewoners en het komt volgens hen doordat er maar  wordt gebouwd, maar niets gedaan wordt aan de aanleg van wegen.
Wethouder de Jong: ''De vergunningen waren toentertijd in orde om een derde ontsluitingsweg aan te leggen en er was zelfs een besluit, maar door wijzigingen in de natuurwet is het vertraagd. Aansluiten op bijvoorbeeld de Koningin Julianalaan is geen optie, omdat doorgaand verkeer bij Bosplein/ Boslaan dan toeneemt en vastloopt''.
Tijdelijke oplossingen zijn geen optie voor de gemeente Katwijk. Problemen kunnen dan weer bij andere wijken terechtkomen. Ze blijven vasthouden aan het tracé Westerbaan-Meeuwenlaan en verwachten eind 2009 meer duidelijkheid te krijgen van het ministerie over de gang van zaken rond het gebied en de de te volgen procedures. Katwijk heeft een probleem als de Westerbaan niet doorgaat. Een bewoner van de Zanderij heeft zelfs beroep aangetekend tegen het besluit, blijkt in het gemeentehuis. De zitting is 10 september in de rechtbank. 

Uit de krant