'Witte Kerk' krijgt voorlopig rode kleur

Algemeen
Katwijk- ''Enkele gedeeltes hebben we zelf al van de stuclaag ontdaan om eventuele problemen te voorkomen bij de kerkbezoeken'', vertelt Bas Vooijs,  voorzitter bouwcommissie van de Hervormde Gemeente, staande midden in de monumentale Oude Kerk aan de Boulevard van Katwijk. Grote grijze vlakken in een geheel witte kerk laten het probleem zien waar de kerk, in de volksmond Witte Kerk genoemd, al jaren mee worstelt.
Zout en vocht kunnen niet meer naar buiten door een plastische verflaag aan de buitenkant en zochten in de loop der jaren hun weg naar binnen, waardoor de witte stuclaag van de binnenmuren los begon te raken.


door Erwin Plug

Monumentenzorg
De laatste verfbeurt was in 2000, toen Koningin Beatrix een bezoek bracht aan Katwijk. Normaal gebeurt het verven van de kerk in een cyclus van ongeveer vijf jaar, maar nu wordt het pas 2010, eer de werkzaamheden tot voltooiing komen. ''Door het samengaan van de gemeente Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg enkele jaren geleden, heeft het iets langer geduurd dan normaal. In 2008 wilden we de kerk wederom van een nieuwe verflaag voorzien, maar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (voorheen Monumentenzorg), die zulke projecten behandeld in samenspraak met de gemeente Katwijk, wilde nu alles laten onderzoeken en doorlichten, aangezien de problemen met de binnenmuren al jaren bekend zijn'', vertelt Vooijs. ''We willen natuurlijk ook van dat probleem af, maar wilden als Hervormde Gemeente niet voor alle kosten opdraaien. Mei 2009 hebben we daarom subsidie aangevraagd en in juli is dat toegezegd vanuit 'Monumentenzorg', want zo'n project brengt heel wat kosten met zich mee''.
Gemeente Katwijk draagt ook een steentje bij, aangezien de kerk deels ook aan hen toebehoort. Al sinds jaren her, is de toren van de gemeente en zorgt de Hervormde Gemeente voor het kerkgedeelte.

TNO
Door extreme weersomstandigheden van buitenaf en door (wekelijkse) kerkbezoeken met de nodige klimaatschommelingen in de kerk, krijgt de Oude Kerk natuurlijk heel wat te verduren. Bas Vooijs, eveneens secretaris van het college van kerkrentmeesters: ''Er heerste voortdurend een hoge luchtvochtigheid binnen, hebben we zelf eens gemeten. We beheersten dat probleem enigszins door klapramen te laten aanbrengen om zo alles te laten 'luchten', maar een structureel probleem bleef toch bestaan''.
TNO werd door de gemeente op het project gezet rond augustus 2008 om alles grondig te onderzoeken, zowel binnen als buiten. Waarschijnlijk eind augustus 2009 verschijnt er een rapport over de behandeling van de binnenmuren. Voor de buitenmuren wordt een ademende verflaag, een zogenaamde 'minerale witkalk' aangebracht op voorschrift van TNO.

Uitademen
''Laag voor laag is er op gesmeerd decennia lang, dus eerst worden de dikke verflagen eraf geslepen en geschuurd. Een aanbevolen gespecialiseerd bedrijf uit Zwijndrecht met ervaring in dit restauratiewerk werkt er nu sinds begin augustus dagelijks aan'', vertelt de voorzitter.
''Een speciale 'wervelmethode', een straal met perslucht en water, wordt gebruikt om de kerk vervolgens helemaal te ontdoen van de laatste verflaag op de originele rode stenen. Daarnaast wordt, waar het nodig is, metsel- en voegwerk hersteld Dit alles is zeer omvangrijk en zal nu nog in totaal zo'n twee maanden duren''. Als dit gereed is, zal de Oude Kerk ongeveer zes maanden haar roodbruine kleur behouden,  zodat de muren eens goed kunnen 'uitademen'. De binnenmuren van de kerk worden waarschijnlijk eerder aangepakt afhankelijk van het rapport van TNO.
In het voorjaar van 2010 zal de nieuwe verflaag aangebracht worden op de buitenmuren en zal de Oude Kerk weer in oude, witte, glorie te bewonderen zijn.


copyright www.eppics.nl

Uit de krant