Afbeelding

Landelijke belangstelling voor BoekStart in Katwijk

Algemeen

Een delegatie van onder meer de ministeries van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Koninklijke Bibliotheek kwam vorige week op bezoek in Katwijk om in de praktijk te zien hoe succesvol BoekStart kan worden uitgevoerd.

In Katwijk doen alle peuterspeelzalen en kinderdagverblijven mee met het programma BoekStart in de Kinderopvang en deze aanpak is uniek te noemen. De bezoekers wilden alles weten over dit goede voorbeeld en horen hoe de samenwerking tussen de gemeente Katwijk, Bibliotheek Katwijk en de voorschoolse instellingen tot stand is gekomen.


Schoolbezoek

Na de ontvangst in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever werd de Hoorneslaan overgestoken voor een kort bezoek aan de Marnixschool. Daar deed de schooldirecteur op bevlogen wijze verslag van het succes van de Bibliotheek op school. Ook mocht de delegatie een kijkje nemen bij de in de school gehuisveste peuterspeelzaal Klein Duimpje (Peuterkring) waar de leidsters juist met de kinderen aan het (voor)lezen waren.

BoekStart

Met BoekStart in de Kinderopvang werken de bibliotheek, voorschoolse instellingen en de gemeente Katwijk samen om in alle peuterspeelzalen en kinderdagverblijven een goed 'voorleesklimaat' te scheppen. In iedere groep is een aantrekkelijke leesplek met een collectie boeken gerealiseerd en het afgelopen jaar zijn alle pedagogisch medewerksters extra geschoold op leesbevordering en voorlezen. Door BoekStart in de Kinderopvang wordt voor kinderen een goede basis gelegd om de taalontwikkeling te ondersteunen. Het is de voorloper van en de verbinding naar de 'Bibliotheek op school', de aanpak die op steeds meer basisscholen in de gemeente wordt ingezet om het plezier in lezen te stimuleren. Voor de deelnemers was deze middag een inspirerende ervaring. De bevindingen uit Katwijk worden meegenomen bij het opstellen van landelijk beleid.

Uit de krant