De gekapte bomen in het De Ridderpark worden versnipperd. De stronken kunnen niet blijven liggen vanwege de iepziekte.
De gekapte bomen in het De Ridderpark worden versnipperd. De stronken kunnen niet blijven liggen vanwege de iepziekte.

Boomstronken worden versnipperd voor compost

Algemeen

Boomstammen langs de Provinciale weg, boomstammen in het De Ridderpark. De gemeente werkt aan het plan 'Katwijk Merkbaar Groener', maar door bouwprojecten en ziekte moeten bomen gekapt worden. In het De Ridderpark worden bomen gekapt vanwege renovatie van dat binnenduinbos.

Een van de aandachtspunten van 'Katwijk Merkbaar Groener' is meer aandacht voor bijen en insecten. En boomstronken zouden een prima leefomgeving zijn voor heel veel insecten en zwammen. De gemeente heeft er over nagedacht om de stronken te laten liggen, maar er is toch besloten de stronken te versnipperen. De houtsnippers worden gecomposteerd. 'Het stamhout in het Ridderbos is van iepen en dennen. Stamhout van iepen mag niet ongeschild blijven liggen in het Ridderbos, want dan is het een haardbron voor iepziekte', laat een woordvoerster van de gemeente weten.

'Stamhout van de dennen moet worden afgevoerd aangezien de verwijderde dennen zijn aangetast door de dennenscheerder.' De dennenscheerder is een kever die broedgangen in een den maakt en daardoor twijgen uitholt. De gemeenteraad neemt vanavond een besluit over 'Katwijk Merkbaar Groener'. Naar verwachting stemt de raad in met een krediet van 35.000 euro om jaarlijks hangende bloemenmanden aan bruggen en lantaarnpalen te hangen. En eenmalig een bedrag van 58.500 euro om onder meer de adoptie van plantenbakken mogelijk te maken en op verschillende locaties voor meer groen te zorgen.

Uit de krant