Dit kan de entree worden van de bibliotheek en de Muziekschool.
Dit kan de entree worden van de bibliotheek en de Muziekschool.

Bieb in passage met mitsen en maren

Algemeen

De nieuwe bibliotheek komt in de Noordzeepassage. De gemeenteraad heeft na felle discussies, meerdere onderzoeken en verschillende voorstellen, vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering de locatie vastgesteld. Daar verbinden de voorstanders wel een waslijst aan voorwaarden aan.                

Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders voor een bibliotheek in de Noordzeepassage werd aangenomen met 19 stemmen voor (CDA, SGP, ChristenUnie, De Lokalen, GemeenteBelangen en D66) en 9 stemmen tegen (Hart voor Katwijk, VVD, KiesKatwijk en PvdA). CDA-raadslid Irene van der Plas onthield zich van stemming, wegens haar managementfunctie bij de bieb. Daarnaast waren 4 raadsleden afwezig. Het voorstel werd aangenomen na een amendement van het CDA. Hier staat onder andere in dat het college alleen tot koop en bouw over mag gaan wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. D66, GemeenteBelangen, De Lokalen, SGP en ChristenUnie die instemden met het amendement, willen dat er meer onderzoek komt. De partijen vinden dat er voor de definitieve aankoop eerst overeenstemming moet komen met de Vereniging Van Eigenaren. Daarnaast zijn er nog twijfels over de muziekschool waar volgens hen nog meer onderzoek aan besteed moet worden. Wanneer blijkt dat die niet in de Noordzeepassage kan, moet er weer een onderzoek komen naar een alternatief om de vierkante meters op te vullen. PvdA-fractievoorzitter Matthijs van Tuijl noemt het amendement een 'rare volgorde' en ook Hart voor Katwijk, KiesKatwijk en VVD vinden dat dit voor een 'open einde' zorgt. Als er niet aan de voorwaarden wordt voldaan, gaat de koop alsnog niet door en moet het college weer op zoek naar een andere locatie. Bibliotheekdirecteur Jan Klerk is blij dat er een keuze is gemaakt, maar juichen doet hij nog niet. 'Er is nog veel onderzoek nodig. We mogen niet voor financiële verrassingen komen te staan.'

Voor de nieuwe bibliotheek is 11 miljoen beschikbaar. De raad vindt dat het college het daar mee moet doen. De oppositie drong er op aan dat het geen euro meer wordt, ook niet als blijkt dat de bouwwerkzaamheden dan niet verder kunnen. Collegepartijen SGP en ChristenUnie deden de belofte dat ook zij niet meer geld geven als het budget overschreden wordt.

Uit de krant