Logo allesoverkatwijk.nl

De Lightyear: wereldprimeur in Nederland

  Activiteiten

Katwijk was in de zomer 2019 de locatie voor de glorieuze introductie van de Lightyear One. Deze auto is het boegbeeld van de futuristische auto en volgens sommigen laat het Tesla binnenkort in het stof bijten. Deze elektrische auto pronkt namelijk met vijf vierkante meter aan zonnecellen op zijn dak en motorkap.

Theatrale opkomst

De zonsopkomst aan de Katwijkse kust is er altijd een uit duizenden. Afgelopen zomer werd het daarom ook als prestigieus achtergronddoek gebruikt voor de presentatie van de Lightyear. In de TheaterHangaar bood het draaiende podium een uniek platform voor een unieke onthulling. Iedereen hield dan ook even zijn adem in toen de Lightyear one zijn theatrale opkomst maakte. De jonge voormalige studenten van de TU Eindhoven hadden het publiek veel beloofd en voor de ogen van honderden klanten, journalisten en investeerders uit binnen- en buitenland werd het droombeeld plotseling werkelijkheid.

Binnenkort op de weg

Deze wereldprimeur draait om verduurzaming en innovatie, het onmogelijke waar maken. Deze elektrische vijfdeurs kan per jaar, onder Nederlandse weersomstandigheden, naar schatting zo'n 20.000 kilometer rijden op zonne-energie. In de nabije toekomst wordt de Lightyear op de Nederlandse wegen verwacht: er zijn al een aantal reserveringen gedaan.

Groen en efficiënt

Lightyear is een in 2016 opgericht bedrijf. De vijf voormalige TU Eindhovenstudenten wonnen de World Solar Challenge in Australië en besloten dat schone mobiliteit beschikbaar moet worden voor iedereen. Ze ontworpen een auto die opgeladen kan worden met behulp van een stekker én eigen zonne-energie. Om deze wagen een geschat bereik te geven van 600-800 kilometer, is vooral efficiëntie belangrijk. De auto bezit om deze reden vier elektromotoren, voor ieder wiel een. Ook is er extra aandacht besteed aan het gebruikte materiaal en de vorm van het model. De gestroomlijnde druppelvorm zou weerstand tot het minimale moeten beperken, waardoor de Lightyear One meer kilometers op de zon kan rijden.

De aanschaf van een Lightyear

Hoewel bij het lezen van de specificaties van de Lightyear one de meeste mensen direct hun chequeboekje erbij willen pakken, is het prijskaartje iets minder fijn om te lezen. De wagen kost maar liefst 199.000 euro en dat is exclusief btw. Alle beetjes helpen, dus door de vaste lasten van een woning onder de loep te nemen, kan iemand al flink besparen. Natuurlijk hoort bij een besparingsplan ook een goedkope autoverzekering, een spaarzame houding en een sim only abonnement of prepaidkaart om op telefoonkosten te bezuinigen. Mocht de aanschaf van de Lightyear One toch nog iets te hoog gegrepen zijn, dan kan men er ook voor kiezen om de wagen te leasen voor 'slechts' 1897 euro per maand.

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!