Afbeelding
Foto:

Verhalenvangers Lilies of Life

donderdag 23 maart 2023 10:00

In de Voorhof staat volgende week donderdag, 23 maart, weer een videovertoning van de Verhalenvangers op het programma. Vanaf half tien staat de koffie klaar en om tien uur begint de voorstelling. Behalve de vertoning zijn twee kopjes koffie of thee inbegrepen bij de entreeprijs van € 3,50.

Deze keer staat de schijnwerper gericht op de leliekwekerij van de familie Ravensbergen aan de Kloosterschuurlaan. Hun bedrijf ontstond ruim negentig jaar geleden toen hun grootvaders en overgrootvaders, de broers Paul en Jaap Ravensbergen een kwekerij begonnen.

Groene vingers

In 1931 gingen ze aan de slag met toen typisch Rijnsburgse bloemen, zoals het broeien van tulpen en het kweken van eenjarige zomerbloemen en herfstchrysanten. Zoals met zoveel bedrijven deden later hun zoons hun intrede in het bedrijf: Gerrit, nog een keer Gerrit en Jack. Het bedrijf werd naar de Noordwijkerweg verplaatst en ging zich specialiseren in het kweken van lelies. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer en is de kwekerij nu gevestigd aan de overkant in Kloosterschuur. Vijf familieleden vormen de directie. Waar vroeger kweken vooral een kwestie van “groene vingers” was komt daar nu veel meer bij kijken, omdat je anders niet meer kan voldoen aan de eisen die de huidige markt stelt. Het plannen van de teelt, het selecteren van de soorten die je in de markt wilt zetten, de beste groeiomstandigheden maken allemaal onderdeel uit van de moderne bedrijfsvoering. 

In deze aflevering van de Verhalenvangers komen verschillende leden van de tweede en derde generatie van de familie Ravensbergen aan het woord.

Locatie