Makelaarskantoor de Leeuw - het oude pand aan de Rijnsburgerweg.
Makelaarskantoor de Leeuw - het oude pand aan de Rijnsburgerweg. Foto: PR

Twee voorstellingen verhalenvangers

donderdag 9 februari 2023 10:00

Donderdag 9 februari zijn er in de Voorhof in Rijnsburg twee films te zien van de Verhalenvangers. Eén vertoning vindt ’s avonds plaats. Die begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur is men welkom. Daarnaast is er de gebruikelijke ochtendvoorstelling, die om 10 uur begint en waarbij de deur vanaf half tien open staat. Behalve de vertoning van de video zijn ook twee kopjes koffie of thee inbegrepen bij de entreeprijs van € 3,50. 

De eerste voorstelling gaat over het regionaal bekende makelaarskantoor de Leeuw. Rond 1951 begon Wim de Leeuw sr. een administratiekantoor vanuit het woonhuis van zijn moeder aan het Moleneind, waar hij en zijn vrouw inwoonden. Daar bleef het niet bij. Er werden verzekeringen aan toegevoegd en in 1961 meldde hij in de krant dat hij ook makelaar was. Het gezin was inmiddels verhuisd naar de Rijnsburgerweg, waar later een modern kantoorpand verrees. De vele successen, filialen en activiteiten die het bedrijf vervolgens ontwikkelde komen in de video waarvoor Wim de Leeuw jr. werd geïnterviewd ruimschoots aan de orde.

De avondvoorstelling is aan de firma Bleichrodt gewijd. Op 31 maart 1928 nam Nico Bleichrodt de manufacturenzaak van de weduwe G. Vletter over. Eerst gevestigd aan de Vliet, maar toen in 1964 de mogelijkheid van nieuw winkelcentrum zich aandiende werd de overstap naar de Hoftuin gemaakt. Zoon Hans nam in de loop van de tijd de zaak over, inmiddels is hij gepensioneerd en is het bedrijf uit het winkelcentrum verdwenen. In de video vertelt Hans Bleichrodt over de zaak en over de rol die zijn vader ook buiten het zakenleven speelde.

In maart zijn de Verhalenvangers vier jaar actief. Het initiatief heeft geleidelijk de vorm gekregen die het nu heeft. Karakteristieke Rijnsburgse personen, instellingen en bedrijven worden in een video voor het voetlicht gebracht. Hun aandeel in de geschiedenis kan zo met veel mensen worden gedeeld en voor het nageslacht worden bewaard.

Locatie