Vincent de Vries bespeelt vrijdag het Van den Heuvelorgel in de Nieuwe Kerk.
Vincent de Vries bespeelt vrijdag het Van den Heuvelorgel in de Nieuwe Kerk. PR

Vincent de Vries speelt in Nieuwe Kerk

vrijdag 23 september 2022 19:30

Op vrijdag 23 september, aanvang 19.30 uur, neemt Vincent de Vries plaats aan de speeltafel van het Van den Heuvel-orgel voor een recital van de Orgelserie van Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk (SONK).

Vincent de Vries zette ooit al heel jong zijn naam op de orgelkaart, ook door concerten in Katwijk in de Nieuwe Kerk en de Vredeskerk. Respectievelijk aan de destijds fonkelnieuwe klavieren van het immens grote en kleurrijke instrument Van den Heuvel-orgel en het schitterende historische Bätz-orgel, beiden aan de Voorstraat. Ook nu zal hij zijn faam weer gaan waarmaken. 

Bekende geestelijke liederen trekken een rode draad in het programma. Allereerst de pompeuze Hymne van Jan Zwart over ‘Wilt heden nu treden’en een bewerking van eigen hand over ‘Blijf bij mij Heer, want d’avond is nabij’. En verder van de Hollandse school brengt hij aan het slot ook twee bewerkingen van Feike Asma te gehore, het schuchtere ‘Zouden wij ook eenmaal komen’ en de spetterende Toccata-bewerking over Psalm 75. Van een hele andere orde is Psalm 23:4 van Herbert Howells. Een echte Engelse meditatie over de versregels ‘Al wandel ik door het dal van de schaduwen van de dood’. Nog een muzikale opvallendheid is het minder bekende Invocation van Charles Callahan. De Vries laat de Barok spreken met Händel en Vivaldi en de Franse Romantiek met Gigout (Scherzo) en Widor (delen uit zijn Symfonieën. 

Toegangskaarten incl. programmaboek kosten 10 euro. Kinderen t/m 12 jaar gratis. Alleen contant betalen. - Reserveren vooraf is niet nodig. De deur is open om 19.00 uur. Zie ook www.sonk.nl voor verdere informatie.

Locatie

  • Nieuwe Kerk

    Voorstraat 79
    2225EM Katwijk