Activiteit: SAR Katwijk | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
 • Alles
 • (6)
  Muziek
 • (2)
  Natuur
 • (1)
  Cursussen en workshops
 • (1)
  Jeugd en kinderen
 • (2)
  Historie

SAR Katwijk

zaterdag 14 juli 10:00 t/m 16:00 uur

Foto: pr

Tijdens de reddingsevenement Search and Rescue (SAR) Katwijk op zaterdag 14 juli is een bijzondere reddingsboot voor even terug in Katwijk: de Casparis. Deze houten motorstrandreddingsboot- was van 1980 tot en met 1994 gestationeerd in Katwijk en veel Katwijkers zullen zich de gang van de boot vanuit het oude boothuis aan de Rijnmond naar het strand nog herinneren.

Katwijk kent een historie als vissersdorp, maar heeft ook een rijke historie op het gebied van het reddingswerk. KNRM-station Katwijk is een van de oudste reddingsstations in Nederland. Sinds een jaar na de oprichting van de KNRM, in 1824, is er een reddingboot in Katwijk gestationeerd.

Anno 2018 is niet meer in te denken dat men ruim honderd jaar geleden met een roeiboot het water op ging om mensen te redden. Momenteel hebben de redders de beschikking over reddingboot 'Edith Grondel' van het type Valentijn, snelle motorboten en zelfs waterscooters.

KRB 95 jaar

Ook de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) is een begrip in Katwijk, want sinds 23 maart 1923 beschikt het dorp over een reddingsbrigade. Voor de organisatie van SAR Katwijk was dit 95-jarig jubileum aanleiding om in samenwerking met de vrijwilligers van de Noordwijkse Stichting Kurt Carlsen de Casparis op zaterdag 14 juli naar Katwijk te halen.

De Casparis begon haar 'loopbaan' van 1962 tot 1979 in Scheveningen en werd in 1980 in Katwijk gestationeerd als vervanger van de reddingsboot 'Barend van Spreekens'. In 1995 werd de Casparis, als laatste houten strandreddingsboot, in Katwijk bedankt voor de bewezen diensten en opgevolgd door een nieuw type reddingboot, 'de Antje'.

De Casparis was niet alleen gestationeerd in Katwijk, maar is er ook gebouwd op de werf van de gebroeders Taat. De bouw kostte destijds tachtigduizend gulden en werd bekostigd vanuit een nalatenschap van de familie Wolff. Een van de kinderen van het gezin Wolff mocht de boot een naam geven en zij koos daarvoor de meisjesnaam van haar moeder: Casparis.

Oudje in actie

Momenteel maakt de Casparis deel uit van de vereniging Oude Reddings Glorie. De Casparis komt zaterdag 14 juli vanuit Medemblik varend naar SAR Katwijk. Een tocht van enkele uren met een snelheid van ongeveer 7,5 knopen. De boot doet mee met enkele demonstraties, maar is ook voor het geïnteresseerde publiek te bewonderen op het strand tijdens SAR Katwijk op zaterdag 14 juli tussen 10.00–16.00 uur.

Meer informatie op www.sarkatwijk.nl


deel deze activiteit

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>