Wie kan de rangeerpuzzel oplossen?
Wie kan de rangeerpuzzel oplossen? Foto: René Wolf

Modelbouwweekend bij Stoomtrein Katwijk Leiden

zaterdag 23 september 2017 10:30 tot zondag 24 september 17:00

Stoomtrein Katwijk Leiden organiseert zaterdag 23 en zondag 24 september de smalspoormodelbouwdagen. Het museum maakt ruim baan voor modelbanen en diorama's, gemaakt door Nederlandse en buitenlandse topmodelbouwers. Ze bouwen zelf hun rijdend materieel en besteden ook veel tijd en zorg aan de landschappen.

Voor alle liefhebbers van stoomtreinen en miniatuurtreinen is dit evenement een absolute must. Het laatste weekend van september worden er 27 modelbanen en diorama's opgebouwd van topmodelbouwers uit Nederland, Duitsland en België.

Veel van deze modelbanen worden voor het eerst aan een groot publiek getoond. De modelbanen zijn gemaakt in diverse schalen, sfeervol gedetailleerd, soms met een knipoog naar de werkelijkheid, maar vaak ook historisch 100% verantwoord. Modelbaantjes van amper een halve vierkante meter vol details en een grotere modulebanen waar treinen in Oostenrijkse, Indonesische of Amerikaanse landschappen rondrijden.

Hoewel de bouwers natuurlijk heel voorzichtig met hun modelbanen zijn, mogen kinderen vaak helpen om de treinen te laten rijden.

Kinderen kunnen bij 'meester' Huub hun rangeerdiploma halen als zij een rangeerpuzzel weten op te lossen. Met een locomotief moeten zij vijf goederenwagons op het juiste spoor weten te krijgen. Hun ouders of grootouders mogen deze uitdaging ook aangaan, maar dan moeten ze wel durven.

Stoomfluit

Wat deze smalspoormodelbouwdagen echt uniek maakt, is dat je geregeld een stoomfluit hoort van de stoomtreinen die een traject afleggen van ruim 3 km langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer.

Omdat deze dagen samenvallen met het laatste weekend van het rijseizoen, op de herfst- en kerstvakantie na, rijden zij dit weekend met een uitgebreide dienstregeling.

Het museum is het gehele weekend geopend van 10.30 –17.00 uur.

Voor dit evenement zijn de toegangsprijzen 9 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Ritten met de stoom- en dieseltrein zijn bij deze prijs inbegrepen.

www.stoomtreinkatwijkleiden.nl

Locatie