Logo allesoverkatwijk.nl
 • Alles
 • (2)
  Muziek
 • (1)
  Film
 • (1)
  Lezingen
 • (1)
  Cultuur
 • (1)
  Cursussen en workshops
 • (2)
  Jeugd en kinderen

‘Ten Songs of Change’ in Soefitempel door Maya Fridman en Marion von Tilzer

zondag 15 augustus 14:00 uur

Foto: pr

Celliste Maya Fridman (1989) gaat geen enkele uitdaging uit de weg. Haar nieuwste sprong in het diepe is de samenwerking met componiste en pianiste Marion von Tilzer (1968). Zij componeerde een op de Chinese ‘I Tjing’ gebaseerde cyclus met tien door de bekende auteur Lulu Wang uitgekozen gedichten. Titel is ‘Ten Songs of Change’.

De uit Oostenrijk afkomstige Von Tilzer is sinds de jaren negentig actief en heeft als componiste een brede achtergrond, die de genres overstijgt. Je zult bij haar invloeden uit de jazz, wereldmuziek en klassiek aantreffen. Ook componeerde ze voor dansvoorstellingen, films en televisiedocumentaires.

Haar veelzijdigheid heeft ze volledig kunnen inzetten voor haar nieuwe op de ‘I Tjing’ gebaseerde project, dé klassieker van de Chinese literatuur. De acht trigrammen die aan de basis van dit boek liggen vormen haar inspiratiebron: Hemel, Meer, Vuur, Donder, Wind, Water, Berg en Aarde. Deze zijn zo gerangschikt dat de cyclus de tijd van een etmaal doorloopt.

Ochtendlied

Von Tilzer heeft zelf een proloog en epiloog aan de acht uitgekozen gedichten toegevoegd: de muziek begint met een ochtendlied, waarin Fridman op haar cello improviseert tijdens een opname van een zingende jonge vrouw van de Mosuo-stam. 

Aan het slot van de cyclus zingt Fridman een gedicht van de Chinese dichter Li Shanyin (813-858), terwijl ze gelijktijdig een cello-compositie ten gehore brengt. Fridman blijkt ook als vocaliste een kracht om mee rekening te gaan houden.

‘Marion en ik begrijpen elkaar zonder woorden’, vertelt Fridman. ‘Veel noten staan al op papier, maar er is ook voldoende ruimte voor improvisatie. Ik hoop dat de luisteraars, net als wij, hun gedachten los kunnen laten en de muziek echt gaan voelen.’

Kaartverkoop

Het concert is op zondag 15 augustus, 14.00 uur in de Soefitempel, Zuidduinseweg in Katwijk. Kaartverkoop via: www.marykaptein.com/projects


deel deze activiteit