Door de grote vraag uit de Bollenstreek opent de Brug een polikliniek in Lisse. | Foto: pr.
Door de grote vraag uit de Bollenstreek opent de Brug een polikliniek in Lisse. | Foto: pr. Foto: pr

De Brug breidt uit

zorg n Stichting De Brug heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Zo ontstond er de laatste jaren een steeds grotere zorgvraag vanuit de Bollenstreek. Met name op het gebied van begeleiding, dagbesteding, wonen en behandelingen. Met die reden heeft De Brug in januari een polikliniek geopend in Medisch Centrum Lisse.

Door Jonah van den Oever

‘Voorheen moesten cliënten vaak op en neer vanuit de Bollenstreek naar Katwijk komen. Nu ze dichter bij huis hulp kunnen krijgen, zetten we onze zorg op een efficiëntere manier in’, vertelt Michael van der Plas, algemeen manager van Stichting De Brug. Op termijn wil de stichting ook behandelingen vanuit de polikliniek faciliteren. ‘Zowel in Katwijk als in Lisse zijn we, mede daarvoor, op zoek naar personeel, dat zich wil inzetten voor onze organisatie’, aldus van der Plas.


Toename gokverslaving

‘De problematiek rondom verslavingen neemt toe. Cliënten zijn steeds jonger, en we zien een flink, stijgende lijn in het aantal mensen dat hier binnenkomt met een gokverslaving. Tegelijkertijd blijft de problematiek rondom drugsverslavingen even sterk. Mensen gaan steeds sneller van softdrugs naar harddrugs, met alle gevolgen van dien. Het positieve is echter dat mensen bij ons aankloppen voor hulp, en er niet mee blijven rondlopen’, vertelt Van der Plas.


Bij ver- of nieuwbouw zelf hemelwater vasthouden

politiek n De gemeenteraad staat helemaal achter de Verordening Stedelijk Afvalwater. Daarin worden perceeleigenaren verplicht om bij (ver)nieuwbouw hemelwater in principe vast te houden op eigen terrein. Alleen de VVD liet twee weken geleden in de raadsbijeenkomst weten tegen te gaan stemmen. 

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Met de Verordening Stedelijk Afvalwater wil het college van burgemeester en wethouders regels stellen aan het lozen van stedelijk afvalwater op de riolering. Een van die regels is dat perceeleigenaren verplicht worden om bij (ver)nieuwbouw om minimaal 60 liter hemelwater per m2 vast te houden. Dat geldt dan alleen op het ‘verhard oppervlak van de nieuwbouw'. Simpelste voorbeeld is het aanschaffen van een regenton.