Ter illustratie
Ter illustratie

‘Weekend-tandarts’ voortaan in Leiderdorp

Algemeen

Wie in het weekend een tandheelkundig noodgeval heeft, kan niet bij zijn eigen tandarts terecht. De spoedgevallen worden sinds 1 januari behandeld in het Alrijne Leiderdorp. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van vragen van KiesKatwijk, SGP, DURF en CDA.

Door Marieke Kamer-Voorn

De vier partijen vroegen het college in november om zich in te spannen voor tandheelkundige noodhulp in het weekend binnen de gemeentegrenzen. 

Het college antwoordt in een brief dat de eerdere noodhulp in het voormalig Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is verplaatst. Sinds dit jaar kunnen inwoners namelijk terecht bij het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp.

In Katwijk zijn 11 praktijken, waarin zo’n 30 tandartsen werken. Ze zijn georganiseerd in de Kring Rijnsburg/Katwijk/Valkenburg. Waar vroeger een tandarts dag en nacht inzetbaar was, is dat in deze tijd veranderd, schrijft het college. De praktijken zijn vaak niet meer aan huis, waardoor er reistijd is. Ook waren patiënten regelmatig agressief, wat als onveilig werd ervaren. Tot slot is er sprake van een grotere vraag naar complexe tandheelkundige ingrepen, omdat meer mensen hun eigen gebit behouden.

Wie een spoedgeval denkt te hebben, moet eerst telefonisch contact opnemen. Het tandartsbemiddelingsbureau (TBB) beoordeelt vervolgens of hulp nodig is. Ongeveer de helft van de patiënten wordt gevraagd te langs te komen. 

Wie overigens na 23.00 uur een behandeling nodig heeft, wordt doorverwezen naar spoedzorg Den Haag.

In overleg met de Kring en de Zorggroep Katwijk is ook besproken dat de communicatie over de spoedzorg naar inwoners verbeterd moet worden.

Dit is een artikel uit De Katwijksche Post. Meer De Katwijksche Post? Neem een abonnement voor nog geen 5 euro per maand!

Uit de krant