Wethouder Jacco Knape: 'Water uit kanaal is geschikt om de wijk Hoornes mee te verwarmen'. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Wethouder Jacco Knape: 'Water uit kanaal is geschikt om de wijk Hoornes mee te verwarmen'. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Wethouder Knape wil met Hoornes in gesprek over nieuw warmtenet

Algemeen

Net als de rest van Nederland moet Katwijk in 2050 ook helemaal gasvrij zijn. Dat lijkt nog heel ver weg, maar 'als je dat terugrekend, moeten er twee tot drie woningen per dag worden aangepast', rekent wethouder Jacco Knape van onder andere duurzaamheid voor.


De meest handige manier om aan die door het rijk opgelegde taakstelling te voldoen, is door een flink aantal gaswoningen tegelijk aan te passen. En dat wil de gemeente komende jaren gaan doen, in samenspraak met bewoners, te beginnen in de Katwijkse wijk Hoornes, waar aquathermie de meest voor de hand liggende warmtebron lijkt. 

Het principe is dat warm water uit het naastliggende Uitwateringskanaal - 's zomers opgewarmd door de zon - ondergronds wordt opgeslagen en in de koudere maanden wordt opgepompt om woningen mee te verwarmen met gebruik van een elektrische waterpomp.



Vandaag in De Katwijksche Post en De Katwijksche PostCast

 




 

Uit de krant