Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Gemeente en politie werken samen met 'Pyro Freaks' voor vuurwerkshow

Algemeen

Ieder jaar slepen de 'Pyro Freaks' in Katwijk kilo's vuurwerk binnen. Op 1 januari gaat dat de lucht in onder luid gejoel van honderden toeschouwers. Een vuurwerkshow georganiseerd door een groepje Katwijkers. De gemeente heeft er zijn bedenkingen bij. Toch heeft burgemeester Cornelis Visser samen met de politie contact gezocht met de zogenoemde 'Pyro Freaks'.

De locatie van de show blijft tot het allerlaatste moment een mysterie. Kort voor het afsteken wordt een bericht op Facebook geplaatst. Afgelopen jaarwisseling vond het spektakel plaats op de Rijmond in Katwijk aan Zee.

Veiligheid

De gemeente en de politie maakte zich vooral zorgen over de veiligheid bij de vuurwerkshow. Het wordt immers niet door professionals georganiseerd. De burgemeester besloot daarom het gesprek aan te gaan met de pyro freaks. 'Om te kijken of we het kunnen inkaderen, zodat het ook voldoet aan alle wettelijke voorschriften', zei Visser vorige week donderdag tegen de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering. Met de vuurwerkfanatiekelingen is afgesproken dat zij komende jaarwisseling een vuurwerkshow mogen geven voor Katwijk. Ze werken dan samen met een professioneel bedrijf. Dat zorgt ervoor dat alles volgens de voorschriften gebeurd.

De burgemeester hoopt, dat de show mensen uit de wijk wegtrekt naar de Rijnmond. Visser: 'De eerste insteek is om de mensen daar naartoe te laten gaan.

Vuurwerkvrije zones

Vuurwerkvrije zones zijn nog niet aan de orde. In Leiden zijn wel al vuurwerkvrije zones. ChristenUnie wilde graag weten of er mogelijkheden zijn voor dat soort zones, maar de politie staat daar niet om te springen. 'In Leiden gaat het om kleine gebieden waar al weinig vuurwerk werd afgestoken', legt Arthur van Baaren van politiedistrict Leiden-Bollenstreek uit. 'Dat was voor ons wel te doen. Grotere gebieden wordt voor ons lastig.'

De burgemeester wil niet 'zomaar iets zeggen' over het instellen van vuurwerkvrije zones. 'Als er wensen zijn, moet daar een goede studie naar worden gedaan. Ik moet dan weten welke locaties geschikt zijn en wat de consequenties zijn.'

Vooralsnog heeft Visser niet het idee, dat er veel vraag is naar vuurwerkvrije zones.

Uit de krant