Een feestje op het parkeerterrein van FC Rijnvogels waar bamboe verkeersborden staan. | Foto: pr
Een feestje op het parkeerterrein van FC Rijnvogels waar bamboe verkeersborden staan. | Foto: pr Foto: pr

Eerste verkeersbordenvan bamboe in Katwijk

Algemeen

Burgemeester Cornelis Visser heeft het nieuwe parkeerterrein van FC Rijnvogels geopend. Dit nieuwe terrein biedt plaats aan meer dan 100 auto's. Op het terrein zijn 11 bamboe verkeersborden geplaatst, een primeur voor Katwijk.

Bamboe borden zijn wel duurder dan het traditionele aluminium verkeersbord, maar beter voor het milieu. Een prima duurzaam alternatief. Deze borden zien er aan de voorzijde precies hetzelfde uit als de aluminium borden en zijn volledig herbruikbaar.

Voordelen

Bamboe is geen hout maar gras. De voordelen van bamboe zijn: het is een van de snelst groeiende herbruikbare grondstoffen ter wereld, sterk, hard en je kunt er van alles van maken. Nu dus ook verkeersborden.

De gemeente wil energieverbruik en CO2-uitstoot verminderen. Alhoewel een aluminium verkeersbord goed kan worden gerecycled, komt bij de productie ervan aanzienlijk wat CO2 vrij. De CO2 uitstoot bij de productie van bamboe borden is neutraal. Wanneer bamboe groeit neemt het gewas meer CO2 op dan wordt uitgestoten tijdens de verwerking tot bijvoorbeeld een verkeersbord.

Een verkeersbord van bamboe is helemaal duurzaam. Met milieuvriendelijke lijm worden de bamboestrips in drie lagen op elkaar te verlijmd. Een milieuvriendelijke folie en een UV bestendige transparante deklaag beschermen het bord. Bij vervanging van verkeersborden en het plaatsen van nieuwe verkeersborden, zijn bamboe borden nu ook een mogelijkheid.

Open bestrating

Heftige regenbuien komen steeds vaker voor. In de toekomst worden meer lange droge perioden of juist perioden van veel regen verwacht. Daarom is het nieuwe parkeerterrein voor een deel met een open patroon bestraat. Daardoor droogt de ondergrond niet uit en kan bij een heftige regenbui de grote hoeveelheid regenwater toch de ondergrond in lopen.

Deze manier van bestraten is niet overal toe te passen. Ook is de manier van onderhouden anders. Daarom gaat de gemeente de komende tijd in de gaten houden hoe het gaat.

Uit de krant