Ria van der Leer (links) en Mirjam Mattijsen bij de feestelijke opening van de woonruimte.
Ria van der Leer (links) en Mirjam Mattijsen bij de feestelijke opening van de woonruimte. Foto: Piet van Kampen

Beschut wonen voor cliënten met psychische aandoening

Algemeen

Een goede stap in hun woon carrière

 Afgelopen dinsdag was er een feestelijk moment in wooncomplex Rijnweide in Valkenburg. Er werden negen appartementen door nieuwe bewoners in gebruik genomen. 'Een goede stap in hun wooncarrière' zo omschreef Ria van der Leer dit. Zij is manager bij de Stichting Steenrots.

Ruim drieënhalf jaar geleden werd in de Mgr. Bekkersstraat in Katwijk aan de Rijn door Stichting Steenrots de locatie De Reling voor beschermd zelfstandig wonen voor cliënten met een psychische aandoening in gebruik genomen. Iedereen heeft een eigen woonunit maar er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar gegeten en gerecreëerd kan worden. Zij wonen er beschermd en 24 uur is er bescherming ter plaatse of is er in geval van nood hulp bereikbaar. Dit in tegenstelling tot de locatie De Oever in Rijnweide waar overdag en in de avonduren beschut gewoond kan worden. In de nachtelijke uren kan met indien nodig telefonisch contact met De Reling opnemen. De cliënten die in De Oever gaan wonen zijn doorgestroomd vanuit De Reling en dat is een goede stap in hun wooncarrière.

Leegstand benut

Ook wethouder Gerard Mostert die bij de genodigden tijdens de feestelijke ingebruikname aanwezig was, beaamde dit. 'Er is een gebrek aan woonruimte voor zulke mensen en op deze manier komen zij een stap dichter bij de maatschappij'. Een aantal van de bewoners is inmiddels werkzaam in de samenleving.

'Het project wordt gefinancierd vanuit de Wmo Leiden en Katwijk', licht Ria van der Leer toe 'en de bewoners betalen huur en zorgen zelf voor het onderhoud'.

In het complex Rijnweide was er leegstand van een aantal kantoorruimtes. Dunavie heeft deze leegstand benut om er woonunits van te maken. Directeur Alfred Busser: 'We hebben het in en paar maanden tijd hiervoor geschikt gemaakt en overleg gevoerd met de bewonerscommissie. Er is ruimte gekomen voor fietsen en scootmobielen. Er komt meer reuring in het gebouw en zodoende is het voor iedereen een win-win situatie. Mirjam Mattijsen begeleid de bewoners in de nieuwe locatie. 'Ik ben er om ze met van alles te ondersteunen', klinkt zij enthousiast.

Negen appartementen van Stichting Steenrots in Rijnweide

Door Piet van Kampen

Uit de krant