Donny van Oijen was weer het goudhaantje voor RBB tijdens Excelsior Maassluis. Foto: Hans Heemskerk

Donny van Oijen redt punt voor Rijnsburgse Boys

Algemeen

Gelijkmaker in ultieme slotfase.

Saai. Lange tijd was dat het etiket dat gedrukt kon worden op de wedstrijd tussen Excelsior Maassluis en Rijnsburgse Boys. Pas toen de thuisploeg na een uur spelen uit zo ongeveer de eerste uitgespeelde kans de 1-0 scoorde, werd het boeiend.

Tot aan de zestigste minuut hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. De tactiek van de beide trainers Mulders en Rijsdijk (goede vrienden van elkaar) werkte, wat betekende dat de kansen schaars waren. Rijnsburg kwam in het eerste uur niet verder dan een bekeken schot op de paal van Jeffrey Jongeneelen en een goede kans voor Maikey Parami, die schuin voor de doelman te zacht inschoot. Het verdere gevaar kwam uit vrije schoppen van aanvoerder Wesley Goeman, waaruit respectievelijk Joël Tillema en Parami overkopten.

Verrassend

Excelsior creëerde nog minder kansen. En daarom was de 1-0 na een uur best verrassend. De goal werd gemaakt door Kevin Ringeling, die een duel van Jordy Strooker won, waarna hij doelman Van Nieuwkoop verraste met een laag schot in de korte hoek. De wedstrijd kantelde een kwartier later, toen Sefa Kurt namens de thuisploeg veel te hard doorging op Jeffrey Jongeneelen en rood kreeg. Vanaf dat moment, met nog een kwartier op de klok, zette Rijnsburgse Boys druk en moest Excelsior ver naar achteren.

Niet dat Rijnsburg in het vervolg veel uitgespeelde kansen kreeg, maar de dreiging werd wel met de minuut groter. Goeman was dichtbij de gelijkmaker met een direct ingeschoten vrije trap, gevolgd door een fraaie duik van Excelsior-doelman Van Leeuwen, die de bal uit de hoek ranselde. Ook invaller Serbony was dicht bij de 1-1, maar diens inzet vanaf enkele meters van het doel werd wederom fraai gepareerd door de keeper.

Ongeslagen status

In de laatste seconden van de extra tijd, die vier minuten duurde, was het uiteindelijk een andere invaller die wel raakschoot: Donny van Oijen. Net als een week eerder tegen FC Lienden maakte de aanvaller het verschil, vorige week tegen FC Lienden met een assist en een goal, tegen Excelsior met een prachtig afstandsschot, nadat Carlos Opoku het leer had teruggekopt. De gelijkmaker was verdiend en zorgde ervoor dat Rijnsburgse Boys op de zesde plek uitkwam. De late 1-1 betekende bovendien dat de Uien de ongeslagen status tegen Excelsior sinds de invoering van de topklasse in stand hielden.

Zaterdag gaat de competitie verder met een thuiswedstrijd tegen TEC, dat punten nodig heeft om de nacompetitie om promotie-degradatie te ontlopen. Geelzwart mag dus een getergde tegenstander verwachten, ook al omdat de ploeg uit Tiel eerder dit seizoen tweemaal met 1-3 verloor van Rijnsburg, eenmaal in de competitie en een keer in de voorronde van het KNVB-bekertoernooi.