Direct na sluiting van het stembureau worden de stemmen geteld, zoals hier op het gemeentehuis. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Direct na sluiting van het stembureau worden de stemmen geteld, zoals hier op het gemeentehuis. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

DURF vanuit het niets op drie zetels en CDA blijft grootste partij

Algemeen

Het was gisteravond na negen uur 's avonds billenknijpen voor de meeste politieke partijen in de Burgerzaal van het gemeentehuis. 

De afgelopen weken waren slopend voor in ieder geval de lijsttrekkers, die te pas en te onpas moesten opdraven, van de ene naar de andere politieke bijeenkomst, naar radio- en televisiedebatten en optredens, via de kabel en internet. Voor de zittende raadsleden, die door willen op het pluche van de Katwijkse raadzaal, was het ook aanpezen in het kielzog van hun voormannen of enige voorvrouw in dat selecte gezelschap.

Kandidaat-raadsleden, die op een zogenoemde verkiesbare plaats staan, liepen de afgelopen tijd ook het vuur uit de sloffen om zich onder de kiezers bekend te maken. Met alleen een stem van je eigen familie, vrienden en kennissen redt je het namelijk niet.

DURF scoort

Even na negen uur druppelen de eerste lokale politici de Burgerzaal binnen. Rond 22.00 uur presenteert burgemeester Cornelis Visser de eerste cijfers; van het bijzondere stembureau De River Queen die speciaal voor de verkiezingen in de Zwaaikom was afgemeerd.

De voorlopige uitslag laat zien, dat DURF de grote winnaar is van deze verkiezingen. DURF haalt 3 zetels binnen. CDA blijft op 7 zetels.

ChristenUnie en SGP leveren er ieder eentje in en komen beide op 5 zetels. GemeenteBelangen krijgt er een zetel bij en komt op 3, Hart Voor Katwijk behoudt 3 zetels, VVD gaat dan van 2 naar 3.

D66 behoudt de ene zetel, maar of dat zo blijft is afwachten. KiesKatwijk levert 1 van de 2 zetels in. De Lokalen verdwijnen uit de raad en Jezus Leeft komt ook nu niet in de gemeenteraad.

PvdA blijft stabiel met 2 zetels. 

Uit de krant