Ook in de voormalige poepstroken, zoals deze aan de Industrieweg, moet er worden opgeruimd.
Ook in de voormalige poepstroken, zoals deze aan de Industrieweg, moet er worden opgeruimd. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Steeds minder hondenpoepboetes

Algemeen

In de gemeente Katwijk zijn vorig jaar 12 boetes uitgedeeld aan hondeneigenaren die de poep van hond niet hadden opgeruimd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Het aantal 'poepboetes' is hiermee sinds 2014 bijna gehalveerd. In dat jaar kregen 23 baasjes een prent voor de niet-opgeruimde poep van hun viervoeter. In 2015 waren dat er nog maar 14.

De Katwijkers worden in de Bollenstreek het vaakst betrapt en beboet. Leiden komt in de Bollenstreek op de 2e plek met 4 boetes. In totaal kregen 1.236 hondeneigenaren in Nederland een boete. Dat heeft ruim 167.000 euro opgeleverd.

De overtreding wordt bestraft met 140 euro. Minderjarigen betalen 70 euro. De boete voor overtredende hondenbezitters bedraag 140 euro, in het geval van minderjarigen 70 euro.

De gemeente Katwijk startte in februari de campagne 'Houdt het schoon, dat is gewoon' om het hondenbeleid onder de aandacht te brengen. Hondenbezitters moeten hun hond aan de lijn houden en de poep opruimen. Eind vorig jaar zijn de speciale poepstroken voor honden opgeheven. De opruimplicht is daarom in de gehele gemeente van toepassing. Dat geldt voor de bebouwde kom, maar ook op het strand. 

Uit de krant