Kay Blokland kopte Katwijk uit een corner naar de 3-1. | Foto: OrangePictures
Kay Blokland kopte Katwijk uit een corner naar de 3-1. | Foto: OrangePictures

V.v. Katwijk is heer en meester op De Heikant

Algemeen Sport

Niet voor het eerst, maar ook afgelopen zaterdag heerste Katwijk op De Heikant. Na een wat stroef begin, lieten de oranjehemden de zwartwitten alle hoeken van het veld zien: 1-4.

Een terugkeer naar historische grond voor de Katwijkers. Een dikke vier jaar geleden overrompelden de Katwijkers hier aan de randen van de Zeven Heuvelen het lokale Achilles en pakte haar vierde landstitel. Voor de Groesbekers desondanks de start van een nieuwe periode. Want waar Katwijk koos actief te blijven op amateurniveau, daar koos Achilles voor een avontuur in de Eerste Divisie. Enkele jaren later staat de club van Harry Derks weer met beide benen in de amateurklei.

Wie afgelopen zaterdag eens goed om zich heen keek op De Heikant, kreeg ook niet de indruk dat de club zich enorm had weten te ontwikkelen op het niveau hoger. En toch blijven de ambities van (de voorzitter van) Achilles '29 ouderwets hoog. Hoger dan de mogelijkheden die de club heeft in ieder geval. En wat dat betreft is er natuurlijk ook niets nieuws onder de zon.
De geplande directe tergkeer naar de Eerste Divisie lijkt op basis van afgelopen zaterdag in ieder geval een Fata Morgana, ook voetballend wist Achilles weinig indruk te maken. Al moet gezegd worden, de Katwijkers kamen ook wel erg goed voor de dag. Alleen in de eerste helft maakten de zwartwitten het de Katwijkers heel even moeilijk.

Wisselingen

Een sterk gewijzigd elftal bij de Katwijkers overigens. Daar stonden bij de Katwijkers Damiano Schet en Raoul Essenboom bijvoorbeeld voor het eerst in de basiself. Zij zagen hun elftal aanvankelijk gelijk opgaan met Achilles, waarbij de thuisploeg ook nog eens de grootste kans kreeg, nadat Bennie van Noord zich verslikte in een diepe bal. Versteegen kon vervolgens wel schieten, maar Ricardo Kieboom hield zijn doel schoon.

Katwijk drong vervolgens steeds meer aan, maar miste in de eindfase de zuiverheid om echt gevaarlijk te worden. Esseboom, Mengerink, De Lange en Schet deden allemaal een poging, maar hadden het vizier niet op scherp of vonden telkens Plattel in de baan van hun schot. Uiteindelijk zou een eigen goal de Katwijkers de voorsprong brengen. Een scherpe voorzet werd door Martina pardoes in eigen doel gewerkt. Heel lang kon Katwijk echter niet van de voorsprong genieten, vrijwel direct bracht Versteegen uit de rebound na een schot van Wouters de ruststand op 1-1.

Alles is mogelijk

De tweede helft kwamen de oranjehemden furieus uit de kleedkamers en legden de zwartwitten vrijwel direct hun wil op. En met resultaat. Binnen twee minuten is het Esseboom die uit een corner de voorsprong vindt. Een voorsprong die daarna geen moment meer in gevaar kwam. Katwijk heerste op De Heikant, speelde bij momenten met de gevallen eerstedivisionist en wist de score verder uit te bouwen. Kay Blokland kopte Katwijk uit een corner van Stefan Plat naar de 3-1, met een wonderschoon stiftje bracht Marciano Mengerink de eindstand op 4-1.


Allesismogelijk.nl staat er op 1 van de reclameborden aan de verder lege omheining langs het veld van Achilles '29. Wat betreft de thuisclub lijkt dat vooral bij woorden te moeten blijven dit seizoen, maar voor de oranjehemden ontwikkelt het seizoen zich voorlopig als een sprookje. Doordat de achtervolgers maar punten blijven morsen, gaan de Katwijkers inmiddels - met drie punten voorsprong en een wedstrijd minder gespeeld – ongeslagen aan de leiding in de Tweede Divisie.

Toch blijft het nuchterheid troef bij Robert Susan: "Laten we het eerst wedstrijd voor wedstrijd bekijken en dan zien we in de winterstop wel hoe we er dan voor staan."

Uit de krant