Ynske in tenue bij haar eigen dartbord. | Foto: Piet van Kampen
Ynske in tenue bij haar eigen dartbord. | Foto: Piet van Kampen

Ynske Snelleman dart mee op landelijk niveau

Algemeen Sport

Veel takken van sport voor mensen met een beperking zijn al langer bekend en worden intensief beoefend. Voor ons land levert het op de Paralympics zelfs regelmatig een aantal gouden plakken op. Of het met de dartsport ooit ook zo ver zal komen is nog toekomstmuziek.

Door Piet van Kampen

Vorig jaar werd het Gforceteam dat uit 12 deelnemers bestaat opgericht en kreeg mondjesmaat landelijke bekendheid via de Nederlandse Dart Bond (NDB). Aileen de Graaf is een landelijke topper in de dartsport en kwam tijdens een toernooi van de G-darters in gesprek met hen. De Graaf vond dat ook deze sporters met een lichamelijke beperking ook landelijke bekendheid zouden moeten krijgen en officiële toernooien kunnen spelen. Haar initiatief heeft inmiddels gestalte gekregen.


Ambitieus

Ynske Snelleman (39) is een van de 12 die het in de landelijke toernooien tegen de overigen gaat opnemen. Zij zit al sinds haar geboorte in een rolstoel en woont zelfstandig in een huis aan de Zeereepstraat op het terrein van het Zeehospitium Ynske volgde altijd al de dartoernooien van de landelijke coryfeeën Mikel van Gerwen en Raymond van Barneveld en traint nu dagelijks in haar woning om de sport goed onder de knie te krijgen. Regelmatig doet zij dat ook bij haar vriend in Beverwijk die ook deel uitmaakt van het Gforceteam. Andersom komt hij ook naar Katwijk om bij Ynske die lid is van de Katwijkse Dartvereniging, te trainen.

Oprecht bekent zij: 'Ik ben zeer ambitieus en wil graag bij de besten gaan behoren. Vorig jaar bij het eerste toernooi was ik nog middelmatig' biecht zij eerlijk op. Door veel te trainen hoopt zij haar prestaties te verbeteren. 'Ik heb er zo ontzettend veel plezier in om dit te doen en het is leuk om toernooien te spelen. In oktober is het volgende toernooi in Beek en Donk en daar kijk ik naar uit', vertelt zij met een glimlach die verraadt dat er ambitie achter schuilt. De sportieve dame heeft ondertussen wel ontdekt met welk type pijlen zij het beste overweg kan. Ook dat is een belangrijk facet van het hele spel.


Sponsoring

Aileen de Graaf sponsorde zelf de benodigde materialen voor het Gforceteam. Voor de toernooien die in het land worden gehouden moeten de darters zelf voor speciaal vervoer zorgen. 'Ja die kosten moeten we zelf betalen en daarom hoop ik dat nu er meer bekendheid aan wordt gegeven er ook sponsors zullen komen die de vervoerskosten willen sponsoren' doet Ynske een beroep op hen die deze sporters een warm hart toedragen.

Op facebook fb.me/geforcedarts is alles over het team te volgen en kunnen sponsors zich aanmelden. Nu maar hopen dat er iets binnen komt want het is hen van harte gegund om ook met hun handicap het plezier van met en tegen elkaar sporten te kunnen beleven.

Uit de krant