Afbeelding
Foto: pr

GemeenteBelangen wil spreekrecht voor burgers uitbreiden

Algemeen Politiek

GemeenteBelangen heeft een voorstel ingediend voor meer spreekrecht voor burgers tijdens de raadsvergadering. Het huidige systeem kost volgens GB 'veel tijd en houdt veel mensen tegen'. De partij hoopt met een nieuwe vorm 'de kloof tussen burgers en politiek iets kleiner te maken'.

Burgers kunnen nu bij een raadsvergadering enkel inspreken over een onderwerp dat op de agenda staat. Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen alleen behandeld worden via een brief naar de gemeenteraad. Rechtstreeks toespreken, kan alleen door elke fractie apart te benaderen.

De partij van fractievoorzitter René Slootweg wil dat aan het begin van iedere raadsvergadering 15 minuten worden vrijgemaakt voor het spreekrecht van burgers. GB wil dan maximaal drie sprekers de mogelijkheid geven om een onderwerp te bespreken. Iedere spreker krijgt vijf minuten de tijd om elk gewenst onderwerp aan de orde te stellen.

'Steeds vaker hebben burgers het idee dat ze niet gehoord worden', schrijft Slootweg in een persbericht. 'Ze zijn daarom ook steeds minder geneigd hun mening te laten horen.'

Het voorstel wordt in oktober in de gemeenteraad besproken.

Uit de krant