Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Vier ton voor voet- en fietspad over Botenpad

Algemeen

Een meerderheid van de gemeenteraad is vorige week donderdag akkoord gegaan met een krediet van 400.000 euro voor de aanleg van een voet- en fietspad langs de Oude Rijn bij het Botenpad in Valkenburg. De coalitie CDA, SGP en ChristenUnie stemde voor, de oppositie van VVD, D66, GemeenteBelangen, De Lokalen, PvdA, Hart voor Katwijk, KiesKatwijk stemde tegen.

De aanleg van een langzaam verkeerroute op die locatie kent een voorgeschiedenis van twaalf jaar. De oude gemeenteraad van Valkenburg besloot eind 2005 al tot een fietspad door het Botenpad vanwege de nieuwbouw van 't Duyfrak.

De woonarkbewoners waren daar niet blij mee en konden 2,5 jaar later opgelucht ademhalen, toen de Katwijkse gemeente besloot af te zien van het fietspad.

Die opluchting duurde niet lang, want het plan kwam weer terug, omdat de gemeente een goede fietsverbinding wil tussen de Dorpsweide en de Hoofdstraat in Valkenburg.

De Raad van State bepaalde vorig jaar mei, dat Katwijk niet mocht beginnen met de aanleg van het fietspad. De gemeente kreeg een half jaar de tijd om bepaalde onderdelen van het bestemmingsplan aan te passen. Die Raad stelde eveneens, dat het belang van de fietsroute langs de Rijn zwaarder weegt dan aantasting van het leefklimaat van de woonbootbewoners.

Nadat de gemeente het plan had aangepast, wees de Raad van State de bezwaren van buurtbewoners af.

Het college van burgemeester en wethouders wil nu eindelijk eens aan de slag en vraagt de gemeenteraad 4 ton beschikbaar te stellen voor de aanleg van de route voor fietsers en wandelaars. 'De inmiddels gevoerde gesprekken met direct betrokkenen en eigenaren waren verkennend van aard. Er is nog geen ontwerp van een route met een akkoord van de grondeigenaren', staat in het collegevoorstel.

Volgorde

'Dit is een rare volgorde van zaken. Ga eerst in overleg met de bewoners aan het Botenpad en kom dan met het financiële plaatje', is de mening van René Slootweg van GemeenteBelangen (GB). Daar sluiten andere oppositiepartijen zich bij aan.

'Het is een behoorlijk bedrag. Het maatschappelijk belang is onvoldoende aangetoond', vindt Matthijs van Tuijl (PvdA). Zo ziet Ralf Boland van D66 het ook. 'Ik zie nog steeds geen oplossing voor een aanvaardbaar woonklimaat.'

Wethouder Krijn van der Spijk constateert: 'We worden het niet eens met elkaar'. 'De Raad van State heeft ons de ruimte gegeven en wij willen aan de slag. Zodat het fietspad over het Botenpad gelijk klaar is met de nieuwe fietsbrug. We streven echt naar een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is.' De wethouder belooft de raad te informeren als er een definitief plan ligt.

Uit de krant